De aanvoer van koffie en chocolade in Europa kan op korte termijn worden verstoord door de klimaatcrisis als gevolg van de droogteperiodes in de producerende landen. Dat blijkt uit een nieuwe studie. De toenemende droogte in de betreffende landen zal ook de invoer van palmolie en soja treffen.
bron: The Guardian, 15 juni 2021
Naast een grote afhankelijkheid wat betreft de aanvoer van koffie en cacao blijkt uit het onderzoek ook een grote kwetsbaarheid bij de invoer van palmolie en sojabonen. Palmolie wordt in veel voedingsmiddelen en huishoudproducten gebruikt. Sojabonen zijn in de EU het belangrijkste voer voor kippen en varkens.
Droogterisico
Voor de invoer van landbouwproducten in de EU voorspellen de onderzoekers in het algemeen een sterke stijging van het droogterisico. In de afgelopen 25 jaar stond slechts 7% van de invoer hieraan bloot, maar dit groeit tot 37% in de komende 25 jaar, zelfs als de CO2-uitstoot sterk wordt verminderd. Tekorten in het aanbod zouden kunnen leiden tot hogere prijzen, aldus de onderzoekers.
In de analyse is alleen rekening gehouden met droogte; andere klimaateffecten zoals overstromingen en een toename van plagen zouden de situatie nog kunnen verergeren. In sommige regio’s kan het droogterisico in de toekomst echter kleiner worden en kan het verlies van oogsten elders gedeeltelijk worden gecompenseerd.
Niet te negeren
“De gevolgen van klimaatverandering doen zich niet alleen binnen de eigen grenzen voor”, aldus Ertug Ercin van R2Water Research and Consultancy en de Vrije Universiteit, die het onderzoek leidde. “Het onderzoek toont aan hoe we wereldwijd met elkaar verbonden zijn door handel, en hoe klimaatgerelateerde rampen buiten onze grenzen ons leven direct kunnen raken en echt relevant voor onze samenleving en economie kunnen zijn. We kunnen dit niet langer negeren.”
De studie, gepubliceerd in Nature Communications, concludeert: “In de nabije toekomst zou de aanvoer van bepaalde gewassen naar de EU kunnen worden verstoord door toegenomen droogte in andere delen van de wereld. Koffie, cacao, suikerriet, oliepalm en soja zijn de meest klimaatgevoelige ingevoerde producten.”
Grootverbruiker
De EU verbruikt een derde van de koffie in de wereld, en de helft daarvan komt uit Brazilië en Vietnam. Die landen zijn zeer kwetsbaar voor droogte naarmate de opwarming van de Aarde toeneemt, aldus het rapport, hoewel Colombia en Kenia minder kwetsbaar worden. Ook hittegolven en bladroestschimmel tasten de koffieteelt aan.
De EU produceert slechts ongeveer 3% van de sojabonen die het gebruikt. Maar in 2050 zal – in een gemiddeld emissiescenario – 60% van de soja-invoer afkomstig zijn van plaatsen die zeer gevoelig voor droogte zijn. Aangezien sojabonen essentieel zijn voor het voeren van vee, maakt dit de EU zeer kwetsbaar voor elke verstoring van de sojabonenproductie, aldus de onderzoekers.
Afhankelijkheid
De EU is voor haar chocoladeproductie voor 100% afhankelijk van ingevoerde cacao. Uit de analyse blijkt dat de kwetsbaarheid voor droogte naar verwachting sterk zal toenemen in Indonesië en Maleisië, en in mindere mate in Ivoorkust en Ghana. Volgens de studie zal 28% van de cacao-invoer in 2050 afkomstig zijn van zeer kwetsbare locaties.
Palmolie is een van de meest gebruikte basisproducten. 61% van deze invoer wordt zeer kwetsbaar voor droogte, vooral die uit Indonesië. Suikerriet wordt in Europa meestal ingevoerd in verwerkte voedingsmiddelen. 73% van deze invoer wordt zeer kwetsbaar. Uit de analyse blijkt dat de invoer van maïs en zonnebloemzaad weinig droogtegevoelig is.
[…]