Interessante links

Hieronder staat een aantal links naar overige media met relevante berichtgeving op klimaatgebied. Zie www.groenhuiswerk.nl voor een overzicht van Nederlandstalige artikelen, boeken, documentaires en podcasts over klimaatverandering.

 • De Kennis van Nu special: Sleutelen aan het klimaat, ntr, uitgezonden op 1 september 2021
  Is climate engineering de oplossing voor het klimaatprobleem of zijn de gevaren groter dan de beloften?
 • VPRO Tegenlicht: dossier Klimaat (webbundel)
 • Groen doen (webspecials), VPRO, 2021 (vier thema’s)
 • Waarde van de aarde, kro/ncrv, 2021 (zes afleveringen)
  Twan Huys onderzoekt in Waarde van de aarde wat er schuil gaat achter de handel in grondstoffen. Wie verdienen er aan goud, olie, steenkool, gas, kobalt en kritieke metalen? En hoe kan het dat de landen met de rijkste voorraad grondstoffen de armste bevolking ter wereld hebben?
 • 2Doc: We Are Fucked, VPRO, uitgezonden op 18 april 2021
  Klimaatdepressie en eco-anxiety zijn sinds kort officiële diagnoses. Onder deze tieners en twintigers van nu leeft sterk het gevoel dat zij de rotzooi moeten opruimen voor de generaties vóór hen. In de korte documentaire We Are Fucked zien we drie jongeren die hun klimaatzorgen omzetten in actie. Hoe ver gaan ze daarin en hoe eenzaam is hun strijd?
 • 2Doc: I Am Greta, VPRO, uitgezonden op 13 april 2021
  Greta Thunberg staakt voor het klimaat en tegen de klimaatontkenners. Regisseur Nathan Grossman is erbij en legt alles vast: van haar prille, eenzame protest tot haar emotionele speech bij de VN in New York. Greta Thunberg groeide uit tot het boegbeeld van de milieuactivisten.
 • De vuilnisman, kro/nrcv, 2021 (zes afleveringen)
  In het nieuwe programma De vuilnisman duikt journalist Teun van de Keuken in de wereld achter ons afval. Alleen al in Nederland wordt er zo’n 60 miljard kilo vuilnis per jaar geproduceerd. Maar waar laten we al die troep? 
 • Tegenlicht: Groen geld, VPRO, uitgezonden op 28 februari 2021
  Beleggen zonder met het klimaat rekening te houden is verleden tijd. Waar komt dat groene geld terecht? Een blik in het hoofd van duurzame investeerders en de wassende rivier van groene investeringen.
 • Tegenlicht: Time Rebels, VPRO, uitgezonden op 21 februari 2021
  Filosoof Roman Krznaric roept ons op een betere voorouder te zijn. Hij heeft een zesstappenplan, waarmee wij leren denken als mensen die kathedralen bouwen, om zo de toekomstige generaties te redden.
 • NOS Klimaattop, uitgezonden op maandag 25 januari 2021
  Programma over de internationale klimaatadaptatietop die Nederland organiseert. Waar staan we nu als het gaat om klimaatverandering?
 • NRC podcast: Hoe erg is het dat insecten uitsterven?, 22 januari 2021
  Minder vliegen, muggen, wespen, vlinders en hommels. Het gaat slecht met insecten. Over de hele wereld en op grote schaal sterven er soorten uit. Hoe komt dat? En vooral: hoe erg is dat nou eigenlijk? Wetenschapsjournalist Gemma Venhuizen ziet welke gevolgen insectensterfte kan hebben, en: wat we er nog tegen kunnen doen.
 • Code Rood, kro/nrcv, 2020 (vier afleveringen)
  Aan de hand van de seizoenen; lente, zomer, herfst en winter worden we meegenomen in het verhaal en krijgen we de gevolgen van de klimaatcrisis op ons dagelijks leven voorgeschoteld.
 • e-book (gratis): Het water komt, Rutger Bregman (de Correspondent)
  De zeespiegel stijgt. Als we niets doen, kan de Watersnoodramp van 1953 zich herhalen. Tenzij we de strijd met het water aangaan. Als er nu één verhaal verteld moet worden, dan is dat het verhaal van Johan van Veen. Ingenieur. Vader van het Deltaplan. Een van de grootste Nederlanders aller tijden. Want het verhaal van Johan en de Watersnoodramp laat zien: we kunnen de strijd tegen het water opnieuw winnen.
 • Boek: Zes Graden, Mark Lynas (Uitgeverij Jan van Arkel / Maurits Groen Milieucommunicatie)
  Het boek doet graad voor graad verslag van wat de wetenschap zegt over deze opwarming. De vorige versie van het boek ‘Zes graden’ was het beste wetenschapsboek van 2008 in Engeland.
 • Keuringsdienst van Waarde: Microplastic, kro/ncrv, uitgezonden op 22 oktober 2020
  We vervuilen de natuur niet alleen met plastic troep, we smeren het ook op ons gezicht. De Keuringsdienst duikt in de wereld van de smeerseltjes en scrubs en ontdekt dat onze voedselketen vervuild raakt met microplastic.
 • Mondo: Dutch Design Week, VPRO, uitgezonden op 11 oktober 2020
  In Mondo vertelt Rijksbouwmeester Floris Alkemade over de rol van ontwerpers in een veranderende wereld.
 • Zembla: De klimaatontkenners, BNNVARA, uitgezonden op 9 oktober 2020
  In Zembla onderzoeken Deense onderzoeksjournalisten de invloed van deze klimaatontkenners. Het blijken communicatie-experts die zijn georganiseerd in denktanks en kennisinstituten en worden ondersteund door speciaal getrainde onderzoekers.
 • Tegenlicht: Duurzaam: nu of nooit, VPRO, uitgezonden op 10 mei 2020
  Als we toch honderden miljarden gaan uitgeven om de economische crisis te bestrijden, kunnen we dat geld dan ook meteen gebruiken om de omslag te maken naar een duurzame economie met veel minder CO2-uitstoot?
 • Na ons de zondvloed, ntr, 2019 (vier afleveringen)
  Vierdelige documentaireserie met gerenommeerd fotojournalist Kadir van Lohuizen. Hij bezoekt laaggelegen gebieden waar het wassende water een urgent probleem is. Van Bangladesh tot New York. Van Jakarta tot Terschelling en van de Marshall Eilanden tot Miami. Steden en streken waar de stijgende zeespiegel een dagelijkse realiteit is.