IPCC: uitstoot moet binnen 4 jaar pieken

De uitstoot van broeikasgassen moet binnen vier jaar zijn piek bereiken, aldus een uitgelekt VN-rapport. Een groep bezorgde wetenschappers heeft een conceptversie van het derde IPCC-rapport vrijgegeven uit vrees dat overheden het zouden afzwakken.

Bron: The Guardian, 12 augustus 2021

De wereldwijde uitstoot van broeikasgassen moet in de komende vier jaar zijn piek bereiken, kolen- en gasgestookte elektriciteitscentrales moeten in het komende decennium sluiten, en er zijn veranderingen nodig in levensstijl en gedrag om te voorkomen dat het klimaat instort. Dat staat in de uitgelekte conceptversie van een rapport van ’s werelds belangrijkste autoriteit op het gebied van klimaatwetenschap.

In alle landen zijn rijke mensen in overgrote meerderheid meer verantwoordelijk voor de opwarming van de Aarde dan arme mensen. Daarbij treffen met name het rijden van SUV’s en het eten van vlees blaam. Daarnaast trekt het rapport ook in twijfel dat de basis voor toekomstige economische groei koolstofintensief zou moeten zijn.

Het lek is afkomstig uit het volgend jaar te verschijnen derde deel van het baanbrekende rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Het eerste deel daarvan werd deze week gepubliceerd. Daarin wordt gewaarschuwd voor ongekende veranderingen in het klimaat, waarvan sommige onomkeerbaar zijn. Het hele document – het zesde evaluatierapport – bestaat uit drie delen: de fysische wetenschap van klimaatverandering, de effecten ervan, en manieren om de menselijke invloed op het klimaat te verminderen.

De publicatie van deel drie is niet gepland tot volgend jaar maart, maar een kleine groep wetenschappers besloot het ontwerp te lekken via de Spaanse tak van Scientist Rebellion, een aftakking van de Extinction Rebellion-beweging. Het werd voor het eerst gepubliceerd door de journalist Juan Bordera in het Spaanse online tijdschrift CTXT.

Bordera vertelde The Guardian dat het lek de bezorgdheid weerspiegelt van een aantal wetenschappers die bij het opstellen van het document betrokken waren dat hun conclusies zouden kunnen worden afgezwakt vóór publicatie in 2022. Overheden hebben namelijk het recht om wijzigingen aan te brengen in de zgn. Summary for Policymakers (‘samenvatting voor beleidsmakers’).

De top 10% van de uitstoters wereldwijd (de rijkste 10%) draagt tussen 36 en 45% bij aan de uitstoot. Dat is tien keer zoveel als de armste 10%. Die zijn slechts verantwoordelijk voor zo’n 3 tot 5%, zo staat in het rapport. “De consumptiepatronen van consumenten met een hoger inkomen worden geassocieerd met een grote CO2-voetafdruk. Topveroorzakers van uitstoot domineren de uitstoot in belangrijke sectoren. Zo is de top 1% verantwoordelijk voor 50% van de uitstoot van de luchtvaart,” aldus de samenvatting.

Het rapport onderstreept de veranderingen in levensstijl die nodig zullen zijn, met name in de rijke landen en onder de welgestelden in de wereld. Volgens het rapport zijn er verschillende manieren die aanzienlijk kunnen bijdragen aan de benodigde vermindering van de uitstoot: wandelen en fietsen, minder vliegen, minder energieverslindende apparaten gebruiken, en ervan afzien je huis overmatig te verwarmen of te koelen.

In veel delen van de rijke wereld zullen ook de eetpatronen moeten veranderen. “Een verschuiving naar diëten met een hoger aandeel plantaardige eiwitten in regio’s met een overconsumptie van calorieën en voedsel van dierlijke oorsprong kan leiden tot een aanzienlijke vermindering van de uitstoot, terwijl het ook voordelen voor de gezondheid oplevert. […] Plantaardige diëten kunnen de uitstoot tot 50% verminderen in vergelijking met het gemiddelde emissie-intensieve westerse dieet”, aldus het rapport.

[Lees het volledige artikel.]

Geplaatst in Klimaatverandering en getagd met , , , , , .