Vlees is verantwoordelijk voor bijna 60% van alle broeikasgassen afkomstig van voedselproductie

De wereldwijde voedselproductie is verantwoordelijk voor een derde van alle broeikasgassen die door menselijke activiteit worden uitgestoten. Daarbij veroorzaakt het gebruik van dieren voor de productie van vlees tweemaal zoveel vervuiling als de productie van plantaardig voedsel. Dat wijst een belangrijke nieuwe studie uit.

bron: The Guardian, 13 september 2013

Het hele systeem van voedselproductie – zoals het gebruik van landbouwmachines, het sproeien van kunstmest en het vervoer van producten – veroorzaakt 17,3 miljard ton broeikasgassen per jaar, aldus het onderzoek. Deze enorme uitstoot van gassen die de klimaatcrisis veroorzaken, is meer dan het dubbele van de volledige uitstoot van de VS (bron: EPA) en vertegenwoordigt 35% van alle wereldwijde emissies, aldus de onderzoekers.

“De emissies zijn aan de hogere kant van wat we hadden verwacht, dat was wel een beetje een verrassing,” aldus Atul Jain, klimaatwetenschapper aan de Universiteit van Illinois en co-auteur van het paper, gepubliceerd in Nature Food. “Deze studie laat de hele cyclus van het voedselproductiesysteem zien. Beleidsmakers kunnen de resultaten misschien gebruiken om na te denken over hoe ze de uitstoot van broeikasgassen kunnen beheersen.”

Het fokken en slachten van dieren voor voeding is veel slechter voor het klimaat dan het telen en verwerken van fruit en groenten voor mensen om te eten, zo blijkt uit het onderzoek. Het paper bevestigt eerdere bevindingen over de buitenproportionele impact die vleesproductie (met name rundvlees) op het milieu heeft.

Het gebruik van koeien, varkens en andere dieren voor voedselproductie (inclusief veevoeder) is verantwoordelijk voor 57% van alle emissies bij de voedselproductie, zo blijkt uit het onderzoek. 29% is afkomstig van de teelt van plantaardig voedsel. De rest is afkomstig van ander gebruik van land, zoals voor katoen of rubber. Rundvlees alleen al is goed voor een kwart van de emissies die worden veroorzaakt door het verbouwen en telen van voedsel.

Grazende dieren hebben veel land nodig (dat vaak wordt vrijgemaakt door het kappen van bossen), evenals uitgestrekte stukken extra land om hun voer te verbouwen. Volgens berekeningen in de studie wordt het grootste deel van alle akkerland in de wereld gebruikt om vee mee te voeden in plaats van mensen. Vee produceert ook grote hoeveelheden methaan, een krachtig broeikasgas.

“Al deze dingen samen betekenen dat de uitstoot erg hoog is,” aldus Xiaoming Xu, een andere onderzoeker aan de Universiteit van Illinois en de hoofdauteur van het artikel. “Om meer vlees te produceren, moet je de dieren meer voeren, wat vervolgens weer meer uitstoot genereert. Je hebt meer biomassa nodig om dieren te voeden om dezelfde hoeveelheid calorieën te krijgen. Dat is niet erg efficiënt.”

Het verschil in uitstoot tussen vleesproductie en plantaardige productie is groot: om 1 kilo tarwe te produceren, wordt 2,5 kg broeikasgassen uitgestoten. Eén kilo rundvlees veroorzaakt 70 kg uitstoot. Volgens de onderzoekers moeten samenlevingen zich bij de aanpak van de klimaatcrisis bewust zijn van deze grote discrepantie.

“Ik ben een strikte vegetariër, en een deel van de motivatie voor deze studie was om mijn eigen CO2-voetafdruk te achterhalen. Maar het is niet onze bedoeling om mensen te dwingen hun eetgewoonten te veranderen,” aldus Jain. “Veel komt neer op persoonlijke keuze. Je kunt anderen niet zomaar je overtuiging opleggen. Maar als mensen zich zorgen maken over klimaatverandering, moeten ze serieus overwegen hun eetgewoonten te veranderen.”

[Lees het volledige artikel.]

Geplaatst in Klimaatverandering en getagd met , , , , , , .