Weersrampen treffen de wereld vier tot vijf keer vaker en richten zeven keer meer schade aan dan in de zeventiger jaren, aldus het weeragentschap van de Verenigde Naties. Maar deze rampen maken wel veel minder slachtoffers.
bron: The Guardian, 1 september 2021
In de jaren ‘70 en ‘80 vielen er wereldwijd gemiddeld ongeveer 170 doden per dag. In de jaren 2010 is dat aantal gedaald tot ongeveer 40 per dag, aldus de Wereld Meteorologische Organisatie in een onlangs gepubliceerd rapport. Daarin worden meer dan 11.000 weerrampen van de afgelopen halve eeuw onderzocht.
Het rapport verschijnt in een zomer vol rampen over de hele wereld. Zo werden de VS getroffen door de orkaan Ida en door een overweldigende hoeveelheid bosbranden die door droogte werden verergerd.
In de jaren ‘70 van de vorige eeuw vonden er wereldwijd gemiddeld 711 natuurrampen per jaar plaats, maar van 2000 tot 2009 steeg dat aantal tot 3.536 per jaar of bijna 10 per dag, aldus het rapport. De onderzoekers maakten gebruik van gegevens van het Centre for Research on the Epidemiology of Disasters (CRED) in België.
Het gemiddelde aantal rampen per jaar daalde in de jaren 2010 licht tot 3.165, aldus het rapport. De meeste doden en schade tijdens de vijftig jaar van weersrampen waren het gevolg van stormen, overstromingen en droogte.
Meer dan 90% van de meer dan twee miljoen doden vielen in wat de VN als ontwikkelingslanden beschouwt. Bijna 60% van de economische schade deed zich voor in rijkere landen. In de jaren ‘70 kostten weerrampen wereldwijd ongeveer 175 miljoen dollar per jaar, omgerekend naar dollars van 2019, zo ontdekte de VN. Dat steeg tot 1,38 miljard dollar per jaar in de jaren 2010.
Een van de factoren die de vernielingen in de hand werken, is dat meer mensen naar gevaarlijke gebieden verhuizen omdat de klimaatverandering weersrampen sterker en frequenter maakt, aldus rampen- en weersfunctionarissen van de VN. Ondertussen, stellen ze, zorgen betere weerswaarschuwingen en paraatheid ervoor dat het dodental daalt.
“Het goede nieuws is dat we leren leven met risico’s en onszelf beter beschermen,” aldus Susan Cutter, directeur van het Hazards & Vulnerability Research Institute van de Universiteit van South Carolina, die niet bij het rapport betrokken was. “Aan de andere kant nemen we nog steeds domme beslissingen over waar we onze infrastructuur neerzetten. Maar dat is op zich geen probleem: we verliezen geen levens, we verliezen alleen spullen.”
Volgens Cutter is Orkaan Ida een goed voorbeeld van zware schade en wat waarschijnlijk minder verlies aan levens zal zijn dan eerdere grote orkanen. Dit jaar lijken weerrampen om de paar weken op te treden, met Ida, Amerikaanse bosbranden en overstromingen in Duitsland, China en Tennessee.
“Het aantal weer-, klimaat- en waterextremen neemt toe en zal in veel delen van de wereld frequenter en ernstiger worden als gevolg van de klimaatverandering”, aldus de secretaris-generaal van de WMO, Petteri Taalas.
De vijf duurste weerrampen sinds 1970 waren allemaal stormen in de VS, aangevoerd door de orkaan Katrina in 2005. De vijf dodelijkste weerrampen vonden plaats in Afrika en Azië, aangevoerd door de droogte en hongersnood in Ethiopië medio jaren ‘80 en de cycloon Bhola in Bangladesh in 1970.