Volgens de jaarlijkse rapportage van de NOAA voor het Noordpoolgebied zijn de afgelopen zeven jaar de warmste geweest sinds 1900.
bron: The Guardian, 8 december 2020
Volgens wetenschappers van het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) veranderen de klimatologische omstandigheden in het Noordpoolgebied razendsnel door de steeds hogere temperaturen die op hun beurt weer leiden tot natuurbranden en minder ijsvorming. Deze verandering treft het hele ecosysteem in het gebied.
Voor de tweede keer op rij werd het record verbroken van heetste periode van twaalf maanden, met de hoogste temperaturen sinds 1900. En allemaal binnen de afgelopen zeven jaar. Dat blijkt uit het jaarlijkse NOAA-rapport voor het Arctisch gebied. Als gevolg van de door menselijk handelen veroorzaakte klimaatcrisis warmt het Noordpoolgebied twee keer zo snel op als het wereldwijde gemiddelde.
Ongekend
In 2020 was het extreem heet op sommige plaatsen: zo was de temperatuur in delen van Siberië in de eerste helft van het jaar zo’n vijf graden hoger dan het langjarige gemiddelde. In juni werd in het Siberische Verchojansk een temperatuur van 38 °C gemeten, de hoogste temperatuur ooit gemeten ten noorden van de Poolcirkel.
Tegelijkertijd bleek uit satellietmetingen dat er in de Noordelijke IJszee de afgelopen 42 jaar in de zomer maar één keer eerder zo weinig ijs was. Als gevolg van het terugtrekkende ijs en de snel stijgende zeetemperaturen vond er een explosieve groei van zeeplanten plaats, wat bijvoorbeeld weer leidde tot veranderende gedragspatronen bij Groenlandse walvissen. Op land werden grote delen van het Noordpoolgebied geteisterd door ongekende natuurbranden. Door de smeltende permafrost en het verdwijnende ijs wordt het Noordpoolgebied steeds groener.
Impact
Volgens het NOAA-rapport is de Groenlandse ijskap ook in 2020 weer gekrompen, al was de krimp iets minder groot dan vorig jaar. Als gevolg van het voortdurende smelten van gletsjers en poolkappen stijgt de zeespiegel en worden kuststeden bedreigd door overstromingen. Zowel de Noordpool als de Zuidpool worden continu door wetenschappers in de gaten gehouden om te kunnen bepalen wat deze enorme veranderingen voor de planeet zullen betekenen.
Afgelopen seizoen kende wat dat betreft een tumultueus verloop. In Canada is de laatste volledige ijsplaat uit elkaar gevallen nadat die in twee dagen meer dan 40% aan oppervlak verloor. In Rusland leidde de smeltende permafrost tot een olielekkage met rampzalige gevolgen doordat een opslagtank het begaf.
Urgentie
Deze meest recente waarschuwing over de veranderende aard van het Noordpoolgebied geeft extra urgentie aan de internationale klimaatgesprekken naar aanleiding van het eerste lustrum van het Akkoord van Parijs deze maand.
Volgens Jennifer Francis, hoofdonderzoeker bij het Woodwell Climate Research Center, zijn de afgelopen twaalf jaar ongekende veranderingen in de regio waargenomen. De temperaturen in Siberië zijn nog nooit zo hoog geweest, en de scheepvaartroutes in het gebied zijn nog niet eerder zo lang ijsvrij geweest.
Volgens Laura Landrum, onderzoeker bij het Climate and Global Dynamics Laboratory van het Amerikaanse National Center for Atmospheric Research (NCAR), is de Noordpoolregio als gevolg van de uitstoot van broeikasgassen aan het transformeren van een gebied dat voornamelijk bevroren is tot een totaal andere omgeving. Als we onze uitstoot niet snel reduceren, zal het Noordpoolklimaat zo sterk veranderen dat dit jaar in de toekomst geen uitzondering zal zijn en zelfs gematigd zal lijken, stelt ze.
Ook Zack Labe, postdoc-onderzoeker aan de Colorado State University, is van mening dat we de klimaatopwarming structureel een halt moeten toeroepen omdat de kans op een ‘ijsvrije’ Noordpoolzee hierdoor elk jaar groter wordt. Vooral moeten we ons realiseren dat klimaatverandering niet alleen gevolgen voor het Noordpoolgebied heeft, maar voor de hele planeet.
https://www.theguardian.com/world/2020/dec/08/arctic-report-climate-crisis-wildfires-ice-loss