Recordaantal superorkanen op Atlantische Oceaan gevolg van klimaatcrisis

Wetenschappers linken het ongekende orkaanseizoen dit jaar aan de klimaatcrisis. Het verband ligt niet zozeer in het aantal tropische stormen op de Atlantische Oceaan, maar in hun kracht, intensiteit en de regenval die ze veroorzaken.

bron: The Guardian, 15 november 2020

Volgens klimaatwetenschappers is er een duidelijk verband tussen de klimaatcrisis en het ongekende orkaanseizoen dit jaar: zo kreeg Centraal-Amerika al te maken met maar liefst twee orkanen van de buitencategorie.

Intensiteit
Volgens Bob Bunting van het Climate Adaptation Center heeft de klimaatcrisis niet zozeer invloed op het aantal tropische stormen op de Atlantische Oceaan, maar vooral op hun kracht, de snelheid waarmee ze intensiveren, en de hoeveelheid neerslag die ze veroorzaken. Vooral die snelheid is ongekend: in 36 uur van depressie tot orkaan van de vierde categorie in het geval van orkaan Eta bijvoorbeeld.

Het warmere water van de oceanen als gevolg van klimaatopwarming zorgt ervoor dat heftige stormen nog heftiger worden, en dat ze vaker en sneller uitgroeien tot superstormen, aldus meteoroloog Jeff Masters. Die trend zal zich de komende jaren alleen maar voortzetten.

Droge Corridor
Centraal-Amerika is een van de regio’s die het meest te maken heeft met klimaatverandering. Niet alleen met orkanen als Eta en Iota, maar met extremere weerspatronen in het algemeen, met name in de zogenaamde ‘Droge Corridor’ die zich uitstrekt van Costa Rica tot het zuiden van Mexico.

Als gevolg van klimaatopwarming zijn de periodes van droogte in de Droge Corridor niet alleen langduriger, intenser en frequenter, maar zijn de regenperiodes tussendoor ook heviger en gaan die gepaard met overstromingen die gewassen wegspoelen. Boeren in het gebied kunnen zich daar nauwelijks aan aanpassen, en velen ontvluchten de regio. Zo wordt de klimaatcrisis – en de voedseltekorten die ermee samenhangen – ook steeds vaker gezien als een van de hoofdoorzaken van de migratiestromen uit het gebied.

Migratiestromen
Na orkaan Mitch in 1998 nam het aantal vluchtelingen uit bijvoorbeeld Honduras richting de VS duidelijk toe. Volgens het Rode Kruis zijn zo’n 2,5 miljoen mensen getroffen door orkaan Eta, waaronder 1,7 miljoen Hondurezen. Velen zijn alles kwijt wat ze hadden en zien geen andere uitweg dan emigreren naar de VS.

Volgens Masters kunnen landen in de regio weinig doen om zich tegen de klimaatverandering te wapenen en zullen de aantallen migranten en vluchtelingen alleen maar toenemen. Zo heeft Centraal-Amerika sinds 2015 ook steeds regelmatiger te maken met periodes van droogte. Veel regeringen in de regio hebben geen reserves meer, zeker nu ze ook met een pandemie te maken hebben. Bovendien zorgt die pandemie ervoor dat de internationale gemeenschap is afgeleid en het na natuurrampen steeds vaker laat afweten.

Trend
De verwachting is dat het orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan dit jaar tot december duurt, dus dat het leed misschien nog niet geleden is. Volgens Masters is er geen reden om aan te nemen dat 2020 een uitzondering is en zullen dit soort weersfenomenen de komende jaren normaal worden.

https://www.theguardian.com/environment/2020/nov/15/scientists-link-record-breaking-hurricane-season-to-climate-crisis

Geplaatst in Klimaatontwrichting, Klimaatverandering en getagd met , , , , , , .