De voedselproductie in de hele wereld zal te lijden krijgen onder de opwarming van de Aarde tot 1,5 °C, met ernstige gevolgen voor de voedselvoorziening in de komende twee decennia. Daarvoor waarschuwen wetenschappers naar aanleiding van het tot dusver grootste wetenschappelijke rapport over de klimaatcrisis.
bron: The Guardian, 10 augustus 2021
Stijgende temperaturen betekenen dat er meer perioden van het jaar zullen zijn waarin de temperatuur hoger is dan wat gewassen kunnen verdragen. Dat stelt het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) in zijn zesde beoordelingsrapport dat vorige week is gepubliceerd.
Uitdagingen voor onze voedselproductiesystemen zullen slechts één van de gevolgen zijn, aldus het rapport. Veranderende neerslagpatronen zullen veel gebieden kwetsbaar maken voor droogte, terwijl extreem weer de landbouw moeilijker zal maken en gewassen zal beschadigen.
Bonnie Waring, universitair hoofddocent aan het Grantham Institute, Imperial College London: “Over de hele wereld is meer dan 80% van de geconsumeerde calorieën afkomstig van slechts tien gewassen, waaronder rijst, maïs en tarwe. Hoewel enkele basisgewassen (zoals soja) het in een warmere toekomst misschien beter zullen doen, zal de opbrengst van deze belangrijke gewassen in veel regio’s van de wereld door opwarmende temperaturen en steeds frequentere droogteperioden waarschijnlijk dalen.”
Het volledige spectrum van de schade zal pas volgend jaar volledig duidelijk worden. Dan publiceert het IPCC het tweede deel van zijn baanbrekende evaluatie. Daarin zullen de gevolgen van de klimaatinstorting voor belangrijke aspecten van het menselijk leven en de planeet aan bod komen.
Het eerste deel van het rapport, dat vorige week is gepubliceerd, gaat over de natuurwetenschappelijke basis van de klimaatverandering. Dat wil zeggen, wat er gebeurt met de atmosfeer, de zeeën en het land. Maar op basis van die bevindingen kan veel van de waarschijnlijke schade voor de landbouw nu al worden ingeschat.
Ilan Kelman, hoogleraar Rampen & gezondheid aan het University College London: “Als we niets doen, kunnen aanzienlijke aantallen mensen grote problemen met voedsel krijgen. Toenemende hitte en vochtigheid zullen schadelijk zijn voor de huidige gewassen en veestapels, terwijl droogte en overstromingen ook oogsten kunnen wegvagen. Om deze effecten tegen te gaan, zijn ingrijpende veranderingen in de landbouwpraktijken nodig, waaronder veranderingen in gewassen en veeteelt.”
David Reay, hoogleraar Koolstofbeheer aan de Universiteit van Edinburgh, voegt daaraan toe: “Voor belangrijke basisproducten zoals rijst (de belangrijkste voedingsbron voor meer dan een miljard mensen) verandert de opwarming niet alleen neerslagpatronen, maar vormt die ook een bedreiging voor het smeltwater van de gletsjers dat miljoenen hectaren van de Zuid-Aziatische landbouwgebieden irrigeert.”
Extreem weer heeft dit jaar ook een ander belangrijk effect aan het licht gebracht: wanneer de zgn. ‘natteboltemperaturen’ de pan uit rijzen, kunnen mensen niet veilig op het veld werken. Deze omstandigheden doen zich voor wanneer zowel de hitte als de vochtigheid hoog zijn, en het menselijk lichaam het zweet niet efficiënt kan afvoeren.