Deens team voorspelt mogelijke stijging van 1,35 m in 2100 en wijst op problemen met eerdere modellen.
bron: The Guardian, 2 februari 2021
De stijging van de zeespiegel zal waarschijnlijk sneller en groter zijn dan eerder werd gedacht, aldus onderzoekers die stellen dat recente voorspellingen niet stroken met historische gegevens. In zijn meest recente evaluatie uit 2019 dacht de
Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering (IPCC) nog dat de zeespiegel in 2100 waarschijnlijk niet meer dan 1,1 meter zal zijn gestegen.
Klimaatonderzoekers van het Niels Bohr-instituut van de Universiteit van Kopenhagen denken echter dat de zeespiegel in het ergste geval in 2100 met wel 1,35 meter kan zijn gestegen. Voor hun onderzoek hebben ze historische gegevens over de stijging van de zeespiegel gebruikt om de verschillende modellen te valideren waarop het IPCC zich bij zijn beoordeling baseerde. Daarbij vonden ze een afwijking van ongeveer 25 cm, aldus de onderzoekers in een artikel dat is gepubliceerd in het tijdschrift Ocean Science. De onderzoekers stellen dat de door het IPCC gebruikte modellen niet gevoelig genoeg zijn.
‘Reality check’
Volgens klimaatveranderingswetenschapper Aslak Grinsted, co-auteur van het artikel en universitair hoofddocent aan het Niels Bohr-instituut, is het geen groot nieuws dat we denken dat eerdere voorspellingen te laag zijn: de modellen waarop voorspellingen van de zeespiegelstijging zijn gebaseerd, zijn momenteel niet gevoelig genoeg, stelt hij. Ze voldoen niet wanneer we ze vergelijken met de snelheid van de zeespiegelstijging die we zien wanneer we toekomstscenario’s vergelijken met waarnemingen die teruggaan in de tijd, aldus Grinsted.
Hij hoopt echter dat hun testmethode (die de onderzoekers een ‘reality check’-test noemen) zou kunnen worden gebruikt om modellen te begrenzen, ze geloofwaardiger te maken en de onzekerheid ervan te verminderen. De onderzoekers hebben het artikel opgestuurd naar de IPCC-wetenschappers die zich bezighouden met de zeespiegelstijging.
Legpuzzel
De voorspellingen van de stijging die door het IPCC worden gebruikt, zijn gebaseerd op een ‘legpuzzel’ van modellen voor ijskappen, gletsjers en thermische uitzetting of opwarming van de zee. Hoe meer de temperatuur stijgt, hoe sterker de zeespiegel zal stijgen. Maar, stelt Grinsted, er was soms slechts een beperkte hoeveelheid gegevens beschikbaar waarop de modellen konden worden getest.
Zo waren er vóór de satellietwaarnemingen in de jaren ‘90 vrijwel geen gegevens over de smeltsnelheid op Antarctica. Grinsted ontdekte dat individuele gegevens, wanneer ze terug in de tijd worden getest (van 1850 tot 2017), weliswaar de werkelijke zeespiegelstijging weergaven, maar dat wanneer de gegevens werden gecombineerd, de voorspellingen te conservatief waren. Volgens Grinsted hebben we betere historische gegevens voor de totale zeespiegelstijging, wat het in principe mogelijk maakt om de gecombineerde ‘puzzelstukjes’ van verschillende modellen te testen.
Het onderzoeksteam van het Niels Bohr-instituut hoopt dat hun methode om toekomstscenario’s te valideren door naar het verleden te kijken, gebruikelijk zal worden voor de manier waarop de zeespiegelstijging wordt geanalyseerd. Jens Hesselbjerg Christensen, hoogleraar aan de faculteit Physics of Ice, Climate and Earth van het instituut en co-auteur van het artikel, hoopt dat deze nieuwe vergelijkingsmetriek zal worden overgenomen en een bruikbare methode kan worden om verschillende modellen te vergelijken.