Zelfs als klimaatdoelen worden gehaald, smelt 10% van alle gletsjers

Een tiende van het gletsjerijs in alle bergen ter wereld zal tegen het midden van deze eeuw zijn gesmolten, zelfs als de mensheid de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs haalt. Dat blijkt uit cijfers die exclusief voor The Guardian zijn samengesteld.

bron: The Guardian, 29 april 2021

Het verlies komt overeen met meer dan 13.200 kubieke kilometer water. Dat heeft een domino-effect op dichtbevolkte rivierdelta’s, habitats van wilde dieren en de zeespiegel. In sommige bijzonder zwaar getroffen gebieden, waaronder Midden-Europa, Noord-Amerika en gebieden op lage breedtegraden, zal de gletsjermassa naar verwachting met meer dan de helft afnemen.

Onvermijdelijk
Volgens wetenschappers is het overgrote deel van deze afsmelting (waarbij Groenland en Antarctica zelfs nog buiten beschouwing zijn gelaten) onafwendbaar, omdat deze onvermijdelijk is geworden door de opwarming van de aarde die met name de laatste decennia door de mens is veroorzaakt. Maar de maatregelen die overheden nu nemen, kunnen een groot verschil maken voor de wereld in de tweede helft van deze eeuw. Denk bijvoorbeeld aan de recente aankondiging van ambitieuzere emissiereductiedoelstellingen door Europa, de VS, en andere landen.

“Wat we nu in de bergen zien, werd twee of drie decennia geleden veroorzaakt door broeikasgassen,” aldus glacioloog Ben Marzeion van de Universiteit van Bremen. “In zekere zin zouden we dit als een gitzwarte dag kunnen zien, omdat het al te laat is om het smelten van veel gletsjers te stoppen. Maar het is ook belangrijk dat mensen zich ervan bewust zijn hoe beslissingen die nu worden genomen, van invloed kunnen zijn op hoe onze wereld er over twee of drie generaties uit zal zien.”

Synthese
Marzeion heeft de gegevens ontleend aan een synthese die vorig jaar is gemaakt van meer dan 100 computermodellen die door onderzoeksinstituten over de hele wereld zijn opgesteld (AGU, 2020). In deze studies zijn verschillende mogelijke reacties van de ruwweg 200.000 berggletsjers op Aarde geprojecteerd, afhankelijk van verschillende emissiepaden en weercirculatiepatronen. De gebundelde resultaten worden beschouwd als de meest nauwkeurige schatting tot dusver van de manier waarop bergen hun witte sneeuwkappen en blauwe ijsrivieren zullen verliezen.

Marzeion berekende dat het gemiddelde massaverlies tussen 2021 en 2050 in de verschillende scenario’s 13.200 gigaton bedraagt. Dit komt overeen met het smelten van bijna vijf Olympische zwembaden van ijs, elke seconde, in de komende 30 jaar. Agressieve emissiereducties zouden dit nauwelijks afremmen. Het verschil tussen het beste en het slechtste scenario bedroeg minder dan 20%. De resterende 80% is al onvermijdelijk.

Contrast
Dit staat in contrast met de prognoses voor de tweede helft van de eeuw, wanneer de nu genomen beslissingen een enorm verschil zullen maken. In een scenario met lage emissies zal de huidige gletsjermassa tegen 2100 naar verwachting met ongeveer 18% afnemen, wat een vertraging zou betekenen. In een scenario met hoge emissies zou het verlies daarentegen versnellen en oplopen tot wel 36%.

Dat heeft meerdere consequenties. Het smelten van de gletsjers in de bergen draagt voor meer dan een derde bij aan de stijging van de zeespiegel. Dat is een grotere bijdrage dan die van Antarctica, volgens het laatste Europese Klimaatrapport, dat onlangs verscheen. Daardoor wordt de kans op overstromingen en wateroverlast langs kustgebieden en rivieren steeds groter. Afhankelijk van hoe snel de emissies kunnen worden teruggedrongen, zal het extra smeltwater tegen 2100 waarschijnlijk 79-159 mm bijdragen aan de zeespiegelstijging, aldus de paper.

[…]

Geplaatst in Klimaatverandering en getagd met , , , , , , .