Studie legt verband tussen blootstelling aan luchtvervuiling tijdens de jeugd en een slechtere geestelijke gezondheid

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat kinderen en jongeren die temidden van door het verkeer veroorzaakte luchtverontreiniging opgroeien, vaker aan psychische aandoeningen lijden tegen de tijd dat ze 18 zijn.

bron: The Guardian, 28 april 2021

Volgens de onderzoekers bestaat er een verband tussen de blootstelling aan stikstofoxiden en fijnstof in de kinderjaren en de ontwikkeling van stoornissen zoals angst en depressie. De bevindingen zijn afkomstig van gezamenlijk Brits/Amerikaans onderzoek dat al 25 jaar loopt. In dat onderzoek worden 2.039 kinderen (allemaal tweelingen) gevolgd die in 1994 en 1995 in Engeland en Wales werden geboren en van wie de geestelijke gezondheid op 18-jarige leeftijd werd beoordeeld.

Wezenlijk verband
Volgens de auteurs suggereren deze resultaten dat jongeren die voortdurend worden blootgesteld aan matige niveaus van luchtverontreiniging door stikstofoxiden, tegen de tijd dat ze jongvolwassen zijn, een grotere algemene aansprakelijkheid voor psychiatrische aandoeningen kunnen ervaren. Het verband tussen luchtverontreiniging en het risico op psychische stoornissen is klein maar wezenlijk. Het verband was ook een risicofactor los van andere individuele, erfelijke en plaatsgebonden invloeden op de geestelijke gezondheid, zoals armoede en een familiegeschiedenis van psychiatrische aandoeningen.

Volgens dr. Helen Fisher, co-auteur van de studie, heeft dit onderzoek aangetoond dat kinderen die opgroeien in onze grootste steden, een groter risico op psychische aandoeningen lopen als gevolg van veel verkeer. “Hoewel we onze steden graag beschouwen als groene en open ruimten, is het duidelijk dat er een verborgen gevaar bestaat waar velen niet eens aan gedacht hebben.” Fisher was de hoofdonderzoeker van het onderzoek dat aan het Institute of Psychiatry, Psychology and Neuroscience van King’s College London is uitgevoerd en waarbij ook Duke University in de VS betrokken was.

P-factor
De geestelijke gezondheid van de deelnemers werd op 18-jarige leeftijd gemeten aan de hand van een beoordeling van symptomen voor tien veel voorkomende psychiatrische stoornissen, zoals ADHD, angst en alcoholverslaving. Dat werd gebruikt om een maatstaf voor hun geestelijke gezondheid te berekenen: de psychopathologiefactor of p-factor. Deelnemers met een hogere p-factor-score vertoonden meer van deze symptomen.

De onderzoekers ontdekten dat degenen met de hoogste blootstelling aan stikstofoxiden, 2,62 punten hoger scoorden op de algemene psychopathologiescore dan hun leeftijdsgenoten in de onderste drie kwartielen. Degenen die het meest aan fijnstof waren blootgesteld, scoorden 2,04 punten hoger dan hun leeftijdsgenoten.

Verergerende factor
Het is al bekend dat vervuiling hart- en longkwalen en aandoeningen van het centrale zenuwstelsel verergert en ook een risicofactor is voor psychische stoornissen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie worden negen van de tien mensen wereldwijd structureel blootgesteld aan hoge verontreinigingsniveaus.

Geplaatst in Gezondheid en getagd met , , .