Er gaat meer geld naar fossiele brandstofprojecten dan naar het aanpakken van luchtvervuiling

De afgelopen twee jaar gaven overheden wereldwijd 20% meer uit aan het financieren van fossiele brandstofprojecten dan aan programma’s om de luchtvervuiling tegen te gaan die daardoor ontstaat. Door luchtvervuiling gaan er meer mensen dood dan door malaria, HIV/Aids en tbc samen, maar er wordt slechts 1% van ontwikkelingshulpgelden aan besteed. 

bron: The Guardian, 7 september 2021

Vuile lucht is milieugerelateerde doodsoorzaak nummer 1, en zorgt voor minimaal 4 miljoen doden per jaar. Er wordt echter slechts 1% van ontwikkelingshulpgelden gebruikt om hier iets aan te doen, aldus een onderzoek van het Clean Air Fund (CAF).

Door luchtvervuiling sterven er veel meer mensen dan door HIV/Aids, malaria en tuberculose samen, terwijl daar veel meer geld naartoe gaat. Als je kijkt naar verloren levensjaren, dan ontvangen HIV/Aids-projecten 34 keer meer financiering, en programma’s om ondervoeding tegen te gaan 7 keer meer. Volgens experts zouden er heel veel levens kunnen worden gered als er gelijksoortige bedragen zouden worden uitgegeven aan het tegengaan van luchtvervuiling.

Inger Andersen, hoofd van het VN-Milieuprogramma (UNEP), stelt dat de verhoudingen zoek zijn: “Doordat wij continu doorgaan met het verbranden van fossiele brandstoffen, raakt de lucht vervuild. Dat kost de economie miljarden dollars per jaar. Het stoppen van de exploitatie van fossiele brandstoffen en in plaats daarvan investeren in het opzetten van schone, CO2-vrije economieën, zal direct voordelen opleveren. En daarmee zullen vele levens worden gered.”

Volgens het rapport dient er meer geld te gaan naar het tegengaan van luchtvervuiling, moeten alle investeringen in fossiele brandstoffen per direct worden stopgezet, en moet het aanpakken van luchtvervuiling prioriteit krijgen binnen ontwikkelingshulp.

[Lees het volledige artikel.]

Geplaatst in Gezondheid en getagd met , , , .