Binnenlucht blijkt vaak zorgwekkend verontreinigd met giftige ‘eeuwige chemicaliën’

Giftige PFAS-verbindingen zorgen voor in alarmerende mate verontreinigde lucht in huizen, klaslokalen en winkels. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Hoewel voedsel en water algemeen worden beschouwd als de belangrijkste manieren waarop mensen worden blootgesteld aan PFAS, wijst het onderzoek op de risico’s van het inademen ervan.

bron: The Guardian, 31 augustus 2021

Onderzoekers van de University of Rhode Island en het Green Science Policy Institute (GSPI) hebben de binnenlucht op 20 plaatsen getest en op 17 plaatsen de ‘eeuwige chemicaliën’ aangetroffen. Gedacht wordt dat de in de lucht zwevende verbindingen zich losmaken van met PFAS behandelde producten zoals tapijt en kleding en zich vasthechten aan stof of vrij door binnenruimtes zweven.

Deskundigen beschouwden voedsel en water altijd als de twee belangrijkste routes waarlangs mensen aan PFAS worden blootgesteld, maar de auteurs van de studie merken op dat veel mensen ongeveer 90% van hun tijd binnenshuis doorbrengen. Hun bevindingen suggereren dat het inademen van de chemicaliën waarschijnlijk een derde belangrijke blootstellingsroute is.

“Het is een onderschatte en potentieel belangrijke bron van blootstelling aan PFAS,” aldus Tom Bruton, een van de co-auteurs en senior wetenschapper bij het GSPI.

PFAS, of per- en polyfluoralkylverbindingen, vormen een klasse van ongeveer 9.000 verbindingen die worden gebruikt om producten water-, vlek- of hittebestendig te maken. Omdat ze zo effectief zijn, worden de chemicaliën in tientallen industrieën gebruikt en zitten ze in duizenden alledaagse consumentenproducten zoals vlekkenwerende middelen, vloerbedekking en schoenen (RSC, 2020). Textielfabrikanten gebruiken ze om waterdichte kleding te maken. Ook worden ze gebruikt in vloerwas, anti-aanbak kookgerei, voedselverpakkingen, cosmetica, blusschuim en nog veel meer.

PFAS worden ‘eeuwige chemicaliën’ genoemd omdat ze niet op natuurlijke wijze worden afgebroken. Ze hopen zich op in dieren en mensen en worden in verband gebracht met kanker, geboorte-afwijkingen, leveraandoeningen, schildklieraandoeningen, verminderde immuniteit, verstoring van de hormoonhuishouding en een reeks andere ernstige gezondheidsproblemen.

Bij een analyse van huishoudelijke producten door The Guardian in februari bleek fluor (een indicator van PFAS) aanwezig te zijn in 15 artikelen. De chemicaliën worden zo veel gebruikt dat het moeilijk is om precies te zeggen waar alle PFAS in de lucht vandaan komen, hoewel de nieuwe studie op sommige plaatsen ook hun aanwezigheid in tapijten en kleding heeft vastgesteld.

Bij de studie, die onlangs is gepubliceerd in Environmental Science & Technology, is gebruik gemaakt van een nieuwe PFAS-meettechniek om de lucht te meten. De onderzoekers vonden bijzonder hoge niveaus in verschillende kleuterklaslokalen. Ze controleerden ook de bevoorradingsruimte van een outdoor-kledingwinkel, kantoren, verschillende universiteitslokalen, universiteitslabs en een lift.

Een studie uit 2017 vond een correlatie tussen hoge niveaus van PFAS in de lucht en in menselijk bloedserum. De nieuwe studie gebruikte modellering waaruit bleek dat kleuters waarschijnlijk aan meer PFAS werden blootgesteld door deze in te ademen dan door de verbindingen in te slikken.

“Dit versterkt het mechanisme dat er, zolang er PFAS zitten in producten waarmee we ons in onze huizen en in ons leven omringen, een bepaalde hoeveelheid in de lucht terechtkomt, op stof terechtkomt, en dat we die uiteindelijk zullen inademen,” aldus Bruton.

[Lees het volledige artikel.]

Geplaatst in Gezondheid en getagd met , , , , .