Bij de productie van PFAS blijken krachtige broeikasgassen vrij te komen

Uit EPA-gegevens blijkt dat een van Amerika’s grootste PFAS-producerende fabrieken de op een na grootste vervuiler is van het zeer schadelijk HCFC-22-gas.

bron: The Guardian, 16 september 2021

Uit een nieuwe analyse van gegevens van het Environmental Protection Agency (EPA) is gebleken dat PFAS-chemicaliën bijdragen aan de klimaatcrisis omdat bij de productie ervan krachtige broeikasgassen vrijkomen. PFAS-chemicaliën worden vaak ‘eeuwige chemicaliën’ genoemd omdat ze zo lang in het milieu aanwezig blijven.

De laatste jaren is uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek gebleken dat per- en polyfluoralkylverbindingen (PFAS) tot de giftigste stoffen behoren die op grote schaal in consumentenproducten worden gebruikt.

Nu blijkt uit een nieuw rapport dat een van Amerika’s grootste PFAS-fabrieken ook de op een na grootste vervuiler is van het zeer destructieve broeikasgas HCFC-22. HCFC-22 is ongeveer 5.000 keer krachtiger dan CO2.

“Dit is een triest maar duidelijk voorbeeld van hoe giftige chemicaliën en klimaatverandering met elkaar verbonden zijn: de productie van PFAS-chemicaliën vervuilt niet alleen mens en milieu, maar stoot ook krachtige broeikasgassen uit, die bijdragen aan de klimaatcrisis,” aldus Erika Schreder, co-auteur van het rapport en wetenschappelijk directeur bij de Amerikaanse ngo Toxic-Free Future.

De uitstoot van HCFC-22 is wereldwijd verboden volgens het Montrealprotocol (een internationaal milieuverdrag uit 1987), omdat de chemische stof zo vernietigend is voor de ozonlaag. De fabriek van de PFAS-fabrikant Daikin in Decatur (Alabama) stootte in 2019 ruim 100.000 kg HCFC-22 uit. Dat is het equivalent van bijna 500 miljoen kg CO2, of wat er zou vrijkomen van een jaar lang elke dag 125.000 auto’s laten rijden.

“Het lijkt me dat je niet zou moeten willen dat bedrijven elk jaar honderdduizenden kilo’s van dit gas laten vrijkomen,” aldus Schreder.

De fabriek van Diakin is een van de vele PFAS-fabrieken in het land. Veel van de 50 grootste HCFC-22-vervuilers in het land zijn fabrikanten van ‘eeuwige chemicaliën’. Een maas in het Montrealprotocol staat bedrijven toe HCFC-22 uit te stoten wanneer het wordt gebruikt als tussenproduct bij de productie van een andere chemische stof, zoals PFAS.

Volgens Schreder lijkt de fabriek van Daikin de enige in het land te zijn die PFAS produceert die worden gebruikt om voedselverpakkingen water- en vetafstotend te maken.

PFAS worden toegepast in een breed scala van consumentenproducten, van cosmetica tot kleding en anti-aanbakpannen. Hoewel ze doeltreffend zijn, worden ze ook in verband gebracht met ernstige gezondheidsproblemen zoals onder meer kanker, nier- en leverziekten, geboorte-afwijkingen en verminderde immuniteit. Verschillende Amerikaanse staten hebben het gebruik van deze stoffen in voedselverpakkingen al verboden. Binnenkort zal in het Amerikaanse Congres een wetsvoorstel worden ingediend om hetzelfde te doen.

In het rapport wordt opgemerkt dat fastfood-bedrijven een grote hoeveelheid PFAS van de Daikin-fabriek gebruiken in hun verpakkingen. Toxic-Free Future gebruikte gegevens van de Food & Drug Administration (FDA) om een schatting te maken van de hoeveelheid PFAS die Burger King jaarlijks voor zijn Whopper-wrappers gebruikt (ongeveer 10.000 kg) en McDonald’s voor zijn Big Mac-wrappers (ongeveer 11.000 kg).

De non-profitorganisatie gebruikt deze bevindingen om er bij bedrijven op aan te dringen PFAS geleidelijk uit te bannen. Het heeft tot nu toe toezeggingen gekregen van onder meer McDonald’s, Whole Foods, Chipotle en Wendy’s.

[Lees het volledige artikel.]

Geplaatst in Gezondheid en getagd met , , , , , , .