Klimaatcrisis veroorzaakt enorme verborgen kosten voor geestelijke gezondheid

De klimaatcrisis schaadt de geestelijke gezondheid van honderden miljoenen mensen over de hele wereld, maar de enorme kosten blijven verborgen, zo waarschuwen wetenschappers. Ze vinden dat de vicieuze cirkel van klimaateffecten, trauma’s en depressie moet worden doorbroken.

bron: The Guardian, 26 mei 2021

Hittegolven doen het aantal zelfmoorden stijgen, extreme weersverschijnselen zoals overstromingen en bosbranden bezorgen slachtoffers trauma’s, en het verlies van voedselzekerheid, huizen en bestaansmiddelen leidt tot stress en depressie. Angst voor de toekomst schaadt ook de geestelijke gezondheid van mensen, vooral van jongeren. Dat stellen wetenschappers in een nieuw rapport.

Biljoenen dollars
Geestelijke gezondheidsproblemen treffen reeds een miljard mensen en kosten biljoenen dollars per jaar. Volgens de onderzoekers zal de opwarming van de aarde het probleem verergeren, tenzij actie wordt ondernomen. Ze beschrijven een vicieuze cirkel waarbij de gevolgen van de klimaatverandering zorgen voor een toename van de geestelijke gezondheidsproblemen, waardoor mensen nog kwetsbaarder worden voor verdere gevolgen.

Volgens hen kan de aanpak van de klimaatverandering er echter voor zorgen dat dit een positieve spiraal wordt. Maatregelen van individuen, gemeenschappen en regeringen verminderen niet alleen de gevolgen van de opwarming van de aarde, maar stimuleren ook het geestelijk welzijn van de mensen door hen een gezonder leven te bieden en ze een gevoel van hoop en verantwoordelijkheid te geven.

[…]

Verborgen kosten
Het rapport concludeert: “De klimaatcrisis beïnvloedt het geestelijk welzijn van honderden miljoenen mensen over de hele wereld. Deze effecten zijn momenteel ‘verborgen kosten’ die niet worden meegerekend in beleid en planning.”

Minder dan 1% van de 54.000 medische onderzoekspapers tussen 2010 en 2020 waarin klimaatverandering werd genoemd, maakte ook melding van geestelijke gezondheid, zo ontdekten de onderzoekers. Maar hoewel er veel meer onderzoek nodig is, is het al bekend dat het aantal zelfmoorden toeneemt naarmate de temperatuur stijgt. In één onderzoek werd een stijging van 1% per 1 graad stijging van de warmte boven een bepaalde drempel gevonden.

Zelfmoordcijfers
Er zijn ook aanwijzingen dat luchtvervuiling en extreme weersverschijnselen (zoals bosbranden en orkanen) kunnen bijdragen tot hogere zelfmoordcijfers. Bovendien lopen mensen met reeds bestaande psychische aandoeningen (met name psychose, dementie en drugsmisbruik) twee- tot driemaal meer risico om tijdens hittegolven te overlijden.

Hoe hoge temperaturen de geestelijke gezondheid rechtstreeks beïnvloeden, is onbekend; wetenschappers suggereren dat veranderingen in de bloedstroom naar de hersenen – wellicht verergerd door medicatie ­– en slaapverlies factoren kunnen zijn. Het aantal gevallen van psychologisch trauma als gevolg van een ramp kan 40 maal groter zijn dan het aantal gevallen van lichamelijk letsel, aldus het rapport.

Geestelijke gezondheid
Klimaateffecten kunnen ook indirect de geestelijke gezondheid schaden doordat dierbaren gewond raken, huizen of banen verloren gaan, de toegang tot water, voedsel of gezondheidszorg wordt beperkt, of mensen uit hun gemeenschappen worden verdreven. Er is melding gemaakt van een slechtere geestelijke gezondheid van mensen die zijn getroffen door overstromingen in het VK en Thailand, door ontheemding na de orkaan Maria in onder meer Puerto Rico en Florida, en door migratie van plattelandsgebieden naar steden na droogte in Australië en Soedan.

Maatregelen om de opwarming van de aarde tegen te gaan, kunnen echter ook de geestelijke gezondheid ten goede komen: bijvoorbeeld door wandelen en fietsen gemakkelijker te maken, natuurrijke plaatsen aan te bieden die mensen kunnen bezoeken, en woningen warmer en minder vochtig te maken door middel van energie-efficiëntiemaatregelen.

Geplaatst in Gezondheid en getagd met , , , , .