Twintig veehouderijbedrijven zijn verantwoordelijk voor meer uitstoot van broeikasgassen dan Duitsland, Groot-Brittannië of Frankrijk. Daarvoor ontvangen ze zelfs miljarden dollars aan financiële steun. Dat blijkt uit een nieuw rapport van milieu-organisaties.
bron: The Guardian, 7 september 2021
Veeteelt draagt aanzienlijk bij aan de CO2-uitstoot en is verantwoordelijk voor 14,5% van alle broeikasgasemissies in de wereld. Wetenschappelijke rapporten hebben uitgewezen dat de rijke landen hun vlees- en zuivelconsumptie drastisch moeten verminderen om de klimaatcrisis aan te pakken.
Volgens de Meat Atlas, die is opgesteld door Friends of the Earth en de Heinrich Böll Stiftung, ontvingen internationale vlees- en zuivelbedrijven tussen 2015 en 2020 meer dan 478 miljard dollar aan steun van 2.500 beleggingsmaatschappijen, banken en pensioenfondsen. De meeste daarvan zijn gevestigd in Noord-Amerika of Europa.
Met die mate van financiële steun zou de vleesproductie volgens het rapport tegen 2029 met nog eens 40 miljoen ton kunnen toenemen, tot 366 miljoen ton vlees per jaar.
Hoewel het overgrote deel van de groei waarschijnlijk in het zuiden van de wereld zal plaatsvinden, zullen China, Brazilië, de VS en de leden van de Europese Unie de grootste producenten blijven. In 2029 zullen deze landen wellicht nog steeds 60% van de wereldwijde vleesproductie voor hun rekening nemen.
Volgens het rapport wordt driekwart van alle landbouwgrond in de wereld gebruikt voor het houden van vee of het verbouwen van gewassen om dat te voeden. Alleen al in Brazilië wordt 175 miljoen hectare gebruikt voor het houden van vee. Dat is een oppervlakte die ongeveer gelijk is aan het volledige landbouwareaal van de Europese Unie.
In het rapport wordt ook gewezen op de huidige consolidatie in de vlees- en zuivelsector. Daarbij kopen de grootste bedrijven kleinere bedrijven op, waardoor de concurrentie verminderd. Hierdoor dreigen duurzamere voedselproductiemodellen in de verdrukking te komen.
“Om dit productieniveau van dierlijk eiwit bij te benen, neemt de industriële veeteelt toe. Daardoor worden duurzame modellen steeds verder uit de markt gedrukt”, aldus het rapport. Volgens de campagnevoerders is de recente belangstelling van dierlijke-eiwitbedrijven voor vleesalternatieven en -vervangers nog geen oplossing.
“Dit gebeurt allemaal uit winstbejag. Het pakt niet echt de fundamentele problemen aan die we zien in het huidige voedselsysteem dat is gebaseerd op dierlijke eiwitten en dat een verwoestende invloed heeft op het klimaat en de biodiversiteit, en dat mensen over de hele wereld schade toebrengt,” aldus Stanka Becheva, een voedsel- en landbouwexpert die werkt voor Friends of the Earth.
Waar het volgens Becheva op neerkomt, is dat we moeten beginnen het aantal consumptiedieren op de planeet te verminderen, en dat we andere consumptiemodellen moeten stimuleren.
Meer regelgeving voor de vleesindustrie is ook nodig, aldus Becheva, “om ervoor te zorgen dat bedrijven betalen voor de schade die ze in de hele toeleveringsketen hebben aangericht en om verdere schade tot een minimum te beperken”.
Wat investeringen betreft, moeten particuliere banken en investeerders, maar ook ontwikkelingsbanken zoals de Wereldbank en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling, stoppen met het financieren van grootschalige, intensieve projecten voor de productie van dierlijke eiwitten, aldus Becheva.