De kwetsbare Cerrado-graslanden en de Pantanal-wetlands, die beide bedreigd worden door de exploitatie van soja en rundvlees, zijn uitgesloten van een EU-ontwerpwet tegen ontbossing, stellen actievoerders. En zo zijn er nog veel meer mazen in de wet.
bron: The Guardian, 14 september 2021
De Europese Commissie is bezig een wet in te voeren die moet voorkomen dat rundvlees, palmolie en andere producten die in verband worden gebracht met ontbossing, worden verkocht op de interne Europese markt van 450 miljoen consumenten. Maar actievoerders stellen dat een uitgelekte effectbeoordeling ‘belangrijke omissies’ in de plannen onthult. Daaronder zijn de uitsluiting van bedreigde graslanden en wetlands, evenals producten die negatieve milieu-effecten hebben, zoals rubber en maïs.
De langverwachte ontwerpverordening, die naar verwachting in december zal worden gepubliceerd, zal beperkt blijven tot het controleren van de EU-invoer van rundvlees, palmolie, soja, hout, cacao en koffie. Dat blijkt uit een rapport dat door The Guardian is ingezien.
Volgens de plannen zouden landen die deze grondstoffen aan de EU verkopen (zoals Rusland, Brazilië en de VS), worden geclassificeerd als ‘hoog’, ‘standaard’ en ‘laag’ risico, met controles op relevante uitvoer afhankelijk van hun status.
Volgens het 182 bladzijden tellende document zouden deze maatregelen “een beslissende bijdrage leveren tot het behoud van de biodiversiteit” en voorkomen dat tegen 2030 jaarlijks 71.920 hectare bos zou worden gekapt.
Volgens actievoerders dreigt de EU zo een kapitale fout te maken. Zij bekritiseerden de uitsluiting van rubber, leer, maïs en andere vleessoorten uit de voorstellen, waarbij varkens en kippen in verband werden gebracht met ‘ingebedde ontbossing’ (embedded deforestation) door het gebruik van soja als diervoeder.
EU-ambtenaren hebben geconcludeerd dat maïs en rubber slechts voor een klein deel van de ontbossing verantwoordelijk zijn, terwijl de totale handel in deze goederen groot is. Dat betekent dat “een zeer grote inspanning […] weinig rendement zal opleveren in termen van het beteugelen van de ontbossing ten gevolge van het EU-verbruik”. Maar in een EU-document uit 2019 worden maïs en rubber als deel van het probleem genoemd, terwijl in het meest recent uitgelekte document de bezorgdheid wordt erkend over ontbossing als gevolg van de vraag naar diervoeder.
Uit het document blijkt ook een afwijzing van oproepen om graslanden, wetlands en andere ecosystemen onder de bescherming van de toekomstige wet te laten vallen. Vorig jaar organiseerde een coalitie van 160 niet-gouvernementele organisaties (waaronder Greenpeace en het WWF) bijna 1,2 miljoen mensen om deel te nemen aan een EU-raadpleging over de voorstellen. De Together4Forests-campagne riep op om in de verordening bescherming te bieden voor alle soorten ecosystemen, niet alleen bossen. Het was een van de grootste publieke reacties op een EU-raadpleging ooit.
Volgens het huidige document zal de verordening beperkt blijven tot bossen en geen beboste graslanden omvatten, zoals de uitgestrekte Cerrado-regio in Brazilië. Dat is de grootste savanne in Zuid-Amerika en is de thuisbasis van 10.000 plantensoorten, waarvan de helft nergens anders ter wereld voorkomt.
Andere ecosystemen zullen worden uitgesloten, hoewel in het EU-document wordt toegegeven dat reeds is aangetoond dat strengere regels ter bescherming van het Amazonewoud de conversie van de Cerrado-savanne en de Pantanal-wetlands voor landbouwproductie versnellen. Ook wordt opgemerkt dat de Cerrado een cruciale regio voor de opslag van CO2 is en een bron van water, vegetatie en een overvloedig plantenleven. Geconcludeerd wordt echter dat het opnemen van dergelijke ecosystemen het toezicht op de bossen zou bemoeilijken.