Microplastics aangetroffen in de placenta’s van ongeboren baby’s

De gevolgen voor de gezondheid zijn nog onduidelijk, maar wetenschappers waarschuwen dat de deeltjes op de lange termijn schadelijk voor de foetus kunnen zijn.

bron: The Guardian, 22 december 2020

Gevolgen nog onbekend
Voor het eerst zijn plasticdeeltjes aangetroffen in de placenta’s van ongeboren baby’s, iets dat de onderzoekers grote zorgen baart. De gevolgen van microplastics in het lichaam voor de gezondheid zijn vooralsnog nog onbekend. Maar de wetenschappers die de ontdekking hebben gedaan, zeggen dat deze deeltjes chemicaliën kunnen bevatten die op de lange termijn schade aan de foetus zouden kunnen aanrichten of de ontwikkeling van het immuunsysteem kunnen verstoren. Het is aannemelijk dat de plasticdeeltjes zijn ingeslikt of ingeademd door de moeder.

De deeltjes zijn aangetroffen in de placenta’s van vier moeders die verder gezond waren en waarbij zowel de zwangerschap als de geboorte normaal is verlopen. Er werden niet alleen microplastics gevonden in de placenta (in zowel het embryonale als het maternale weefsel), maar ook in het membraan waarin de foetus tot ontwikkeling komt. De onderzoekers bekeken slechts een klein deel (4%) van de placenta, waarin een dozijn plasticdeeltjes werd geteld. Dat suggereert dat het totaal aantal deeltjes veel hoger is. De gevonden plasticdeeltjes waren blauw, rood, oranje en roze gekleurd en wellicht afkomstig van verpakkingsmateriaal, verf of persoonlijke-verzorgingsproducten zoals make-up.

Zorgwekkend
De meest deeltjes waren 10 micron (0,01 mm) groot, wat betekent dat ze klein genoeg zijn om in de bloedbaan terecht te komen. Het kan zelfs zo zijn dat de deeltjes in het embryo terecht zijn gekomen, maar dat konden de onderzoekers niet verifiëren. Volgens onderzoekersleider Antonio Ragusa, directeur van de afdeling Verloskunde & Gynaecologie van het Fatebenefratelli-ziekenhuis in Rome, zijn de moeders geschrokken van de uitkomsten. Het onderzoek is gepubliceerd in het blad Environmental International.

De onderzoekers komen tot de conclusie dat dat de aanwezigheid van mogelijk schadelijke plasticdeeltjes zeer zorgwekkend is, omdat de placenta cruciaal is bij de ontwikkeling van het foetus en het juist moet beschermen tegen externe invloeden. Ze stellen dat er nader onderzoek moet worden gedaan om te onderzoeken of de aanwezigheid van microplastics immuunreacties in gang kan zetten of dat er giftige stoffen vrij kunnen komen die tot schade kunnen leiden. Ook kunnen plasticdeeltjes de groei van het foetus negatief beïnvloeden, denken ze.

Plastic is overal
Inmiddels zijn overal op aarde microplastics aangetroffen, van de hoogste bergtoppen tot de diepste oceanen. Het is bekend dat mensen de deeltjes ongewild consumeren, via voedsel of water, of dat ze deze inademen. Het effect daarvan in het lichaam is onbekend, maar wetenschappers vinden dat dit snel in kaart moet worden gebracht, met name voor kinderen. Vorig jaar oktober maakten onderzoekers bekend dat baby’s die flesvoeding in een plastic fles krijgen, per dag tot wel miljoenen plasticdeeltjes binnenkrijgen. In 2019 ontdekten onderzoekers dat er in het embryonale weefsel van placenta’s fijnstofdeeltjes zaten. Dat wijst erop dat ongeboren baby’s al worden blootgesteld aan luchtvervuiling die is veroorzaakt door gemotoriseerd verkeer en de verbranding van fossiele brandstoffen.

De Italiaanse onderzoekers maakten gebruik van een gegarandeerd plasticvrije methode om de baby’s ter wereld te brengen om besmetting van de placenta te voorkomen. De verloskundigen droegen katoenen handschoenen, en in de verloskamer werden alleen katoenen handdoeken gebruikt. Een ander recent onderzoek wees uit dat nanodeeltjes die waren ingeademd door zwangere laboratoriumratten, vervolgens werden aangetroffen in lever, longen, hart, nieren en brein van de betreffende rattenembryo’s.

https://www.theguardian.com/environment/2020/dec/22/microplastics-revealed-in-placentas-unborn-babies

Geplaatst in Gezondheid en getagd met , , , , , .