Analyse: niet overbevolking is het probleem, maar overconsumptie

Niet overbevolking is het probleem, maar overconsumptie, en dan met name door rijke landen en rijke mensen. In het Belgische magazine MO* staat een fragment uit het nieuwe boek van journaliste Tine Hens, ‘Het is allemaal de schuld van de Chinezen! En andere dooddoeners voor het klimaat’. Daarin ontkracht ze tien dooddoeners over het klimaat. Hiervoor klopte ze aan bij allerhande klimaatwetenschappers en experts.

bron: www.mo.be, 12 mei 2021

Tussen 1980 en 2005 waren de landen ten zuiden van de Sahara verantwoordelijk voor 18,5 procent van de bevolkingsgroei en voor amper 2,4 procent van de CO2 -uitstoot. De Verenigde Staten zijn goed voor 4 procent van de bevolkingstoename en voor 14 procent van de wereldwijde emissies. Terwijl een zesde van de wereldbevolking zo arm is dat hun ecologische voetafdruk kleiner is dan die van onze koelkast, neemt de 10 procent rijkste mensen meer dan de helft van de globale CO2-uitstoot voor zijn rekening.

Zelfs binnen landen of regio’s zet die directe relatie tussen rijkdom en uitstoot zich door. Het Stockholm Environment Institute bestudeerde in 2020 op verzoek van Oxfam de CO2 -uitstoot veroorzaakt door consumptie in de Europese Unie. In totaal daalde die met 12 procent ten opzichte van 1990. Dat was het goede nieuws.

Maar wie inzoomt op de cijfers per inkomenscategorie, botst op een opvallende ongelijkheid. Want de afname werd vooral gerealiseerd door de 50 procent laagste inkomens. De rijkste 10 procent vergrootte de CO2-voetafdruk juist met 3 procent. Dat was het verbijsterende nieuws.

Arme mensen werden schoner, rijke mensen vuiler. Om in lijn te zijn met de afspraken van het Klimaatakkoord van Parijs mag de gemiddelde Europeaan in 2030 nog maar zo’n 2,1 ton CO2 per jaar uitstoten. De ecologische voetafdruk van de rijkste 10 procent was in 2018 twintig keer zo groot. “Niet overbevolking is het probleem”, schreef zoöloog en journalist George Monbiot al in 2009 in een opinie-artikel in The Guardian, “wel overconsumptie”. In 2020 herhaalde hij in dezelfde krant zijn punt nog maar eens.

https://www.mo.be/analyse/manier-rijke-westerse-mens-leeft-voetafdruk-niet-bevolkingstoename-afrika?utm_content=buffera591c&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer&fbclid=IwAR3fXidhLjMUMot71I2fa-_GStw0owHewQeEXf-kISj6YYSXBDgcmB2tqpM

Geplaatst in Klimaatrechtvaardigheid en getagd met , , , , , , .