Door klimaatcrisis lopen miljoenen mensen risico op mensenhandel en slavernij

Miljoenen mensen die hun huis moeten verlaten als gevolg van ernstige droogte en krachtige cyclonen, lopen de komende decennia het risico slachtoffer te worden van moderne slavernij en mensenhandel. Daarvoor waarschuwt een nieuw rapport. Droogtes en overstromingen dwingen arbeiders van het platteland, wat tot uitbuiting in de steden leidt.

bron: The Guardian, 20 september 2021

De klimaatcrisis en de toenemende frequentie van extreme weersrampen (zoals overstromingen, droogtes en megabranden) hebben een verwoestend effect op de bestaansmiddelen van mensen die al in armoede leven en maken hen kwetsbaarder voor slavernij. Dat blijkt uit het rapport dat deze week is gepubliceerd.

Onderzoekers van het International Institute for Environment and Development (IIED) en Anti-Slavery International ontdekten dat de droogte in Noord-Ghana jonge mannen en vrouwen ertoe had aangezet naar de grote steden te trekken. Veel vrouwen beginnen daar te werken als drager en lopen vervolgens het risico slachtoffer te worden van mensenhandel, seksuele uitbuiting en schuldslavernij. Dat laatste is een vorm van moderne slavernij waarbij werknemers in hun werk gevangen zitten en worden uitgebuit om een enorme schuld af te betalen.

[…]

In de Sundarbans, op de grens tussen India en Bangladesh, hebben zware cyclonen overstromingen in de delta veroorzaakt. Daardoor is er minder land beschikbaar voor de landbouw. Nu de landen in de regio de immigratiebeperkingen hebben aangescherpt, ontdekten de onderzoekers dat smokkelaars en mensenhandelaars die in de rampgevoelige regio actief waren, zich richtten op weduwen en mannen die wanhopig de grens naar India wilden oversteken om werk en inkomen te vinden. Slachtoffers van mensenhandel werden vaak gedwongen tot dwangarbeid en prostitutie, en sommigen werkten in sweatshops langs de grens.

Fran Witt, adviseur klimaatverandering en moderne slavernij bij Anti-Slavery International: “Ons onderzoek toont het domino-effect van klimaatverandering op het leven van miljoenen mensen aan. Extreme weersomstandigheden dragen bij aan de vernietiging van het milieu, dwingen mensen hun huizen te verlaten, en maken hen kwetsbaar voor mensenhandel, uitbuiting en slavernij.”

De Wereldbank schat dat tegen 2050 meer dan 216 miljoen mensen in zes regio’s (waaronder Afrika ten zuiden van de Sahara, Zuid-Azië en Latijns-Amerika) door de gevolgen van de klimaatcrisis – zoals slechte oogsten, een gebrek aan water en een stijgende zeespiegel – uit hun huizen zullen worden verdreven (Groundswell Report 2021).

Het rapport is een krachtige waarschuwing aan het adres van de wereldleiders in de aanloop naar de VN-klimaattop COP26 in Glasgow in november. Het roept hen op om ervoor te zorgen dat de inspanningen om de klimaatcrisis aan te pakken, ook moderne slavernij aanpakken. Volgens het rapport worden schendingen van arbeids- en migrantenrechten veronachtzaamd in het belang van snelle economische groei en ontwikkeling.

Ritu Bharadwaj, onderzoeker bij het IIED: “De wereld kan niet langer de ogen sluiten voor dwangarbeid, moderne slavernij en mensenhandel, kwesties die worden aangewakkerd door klimaatverandering. Het aanpakken van deze problemen moet deel uitmaken van wereldwijde plannen om de klimaatverandering aan te pakken.”

Geplaatst in Klimaatrechtvaardigheid en getagd met , , , , , , , .