Koraalbedekking wereldwijd sinds de jaren ’50 met de helft gedaald

De koraalriffen in de wereld zijn sinds de jaren ‘50 gehalveerd als gevolg van de opwarming van de Aarde, overbevissing, vervuiling en vernietiging van habitats. Dat blijkt uit een analyse van duizenden rifonderzoeken.

bron: The Guardian, 17 september 2021

Van het 2.300 km lange Great Barrier Reef in Australië tot de Saya de Malha Bank in de Indische Oceaan vertonen koraalriffen (en de diversiteit van de vissoorten die ervan afhankelijk zijn) een sterke achteruitgang. Deze trend zal naar verwachting aanhouden naarmate de planeet in de 21e eeuw verder opwarmt.

Uit een overzicht van 14.705 rifonderzoeken in 87 landen blijkt dat de inspanning die nodig is om de visvangst op peil te houden, sinds het midden van de jaren ’90 enorm is gegroeid. Dat weerspiegelt de verslechterende gezondheid van de riffen: de vangst van koraalvissen bereikte een hoogtepunt in 2002 en is sindsdien steeds verder afgenomen.

Uit de studie, die vorige week in het tijdschrift One Earth is gepubliceerd, blijkt dat de soortenrijkdom van de riffen met meer dan 60% is gedaald en dat de totale rifbedekking ongeveer is gehalveerd. Dat gaat gepaard met een vergelijkbare daling van de diensten die de ecosystemen aan de menselijke bevolking leveren.

Koraalriffen zijn een vitale voedselbron voor miljoenen mensen over de hele wereld, vooral voor inheemse eilandgemeenschappen waar vis de voornaamste bron van dierlijke eiwitten is. Volgens de onderzoekers doet de achteruitgang vrezen voor de toekomstige voedselstabiliteit.

Hoewel het onderzoek van de gegevens van 3.582 riffen slechts betrekking had op de periode van 1957 tot 2007, zijn de wetenschappers ervan overtuigd dat die wereldwijde trend zich heeft doorgezet en dat verbleking, ziekte en verstoringen de oorzaak zijn van de achteruitgang.

Hoewel de achteruitgang van koraalrifecosystemen al lang op nationaal niveau wordt geregistreerd, was onderzoeker Tyler Eddy van de Memorial University of Newfoundland, die de studie leidde, verrast door de omvang van de wereldwijde achteruitgang.

“Koraalriffen behoren tot de gevoeligste ecosystemen op aarde en zijn dus de eerste die echt de effecten van klimaatverandering ondervinden. In de jaren ’60 en ’70 was er sprake van een dramatische achteruitgang. Daarna, in de jaren ‘80, is er nog steeds een lichte daling in de koraalbedekking door de tijd heen, maar die is niet zo steil,” aldus Eddy.

“Als je kijkt naar de trends van de koraalrifbedekking op landenniveau, dan zien we dat de grootste dalingen zich voordoen in Papoea-Nieuw-Guinea, Jamaica en Belize.”

Volgens Eddy merkten de onderzoekers bij het analyseren van de onderzoeken dat de samenstelling van de soorten op het rif in sommige gebieden aan het veranderen was, waarbij temperatuurgevoelige vissen afnamen en meer veerkrachtige soorten dominant werden.

John Bruno, marien ecoloog aan de Universiteit van North Carolina en co-auteur van de studie, stelt dat de gezondheid van de koraalriffen, ondanks de regionale verschillen, wereldwijd achteruit is blijven gaan.

“Helaas is het koraal van de meeste riffen ter wereld verder achteruitgegaan sinds de gegevens voor deze studie afliepen. De hittegolven in zee nemen snel toe, en dat leidt tot frequentere en ernstigere verbleking, ook op een aantal van de meest geïsoleerde en ongerepte koraalriffen ter wereld,” aldus Bruno.

[Lees het volledige artikel.]

Geplaatst in Biodiversiteit en getagd met , , , , , , , .