Afgelopen juli was heetste maand ooit gemeten

Juli was de heetste maand ooit gemeten, zo hebben wetenschappers van de Amerikaanse overheid bevestigd. Dat is een verdere indicatie van de snel escalerende klimaatcrisis waar inmiddels vrijwel de hele planeet mee te maken heeft. De temperatuur van het aardoppervlak en van de oceaan was vorige maand 0,9 °C warmer dan het gemiddelde van de 20e eeuw. Daarmee werd het record van juli 2016 overtroffen.

bron: The Guardian, 13 augustus 2021

De oppervlaktetemperatuur van land en oceaan was vorige maand één graad Celsius (0,9 °C) warmer dan het 20e-eeuwse gemiddelde van 15,8 °C. Daarmee was het de warmste maand sinds 142 jaar geleden met het bijhouden van actuele metingen werd begonnen. Daarmee is het vorige record van juli 2016 verbroken, volgens de National Ocean and Atmospheric Administration (NOAA).

“In dit geval is het een eerste plaats die je niet wilt hebben,” aldus Rick Spinrad, bestuurder bij het NOAA. “Juli is typisch ’s werelds warmste maand van het jaar, maar juli 2021 overtrof zichzelf als de heetste juli en warmste maand ooit gemeten. Dit nieuwe record is weer een stap op het verontrustende en ontwrichtende pad dat de klimaatverandering voor de planeet heeft uitgezet.”

De recordhitte van de afgelopen maand was het gevolg van de snel stijgende temperaturen in de hele wereld. Zo kende Azië de warmste julimaand ooit en registreerde Europa – dat werd geteisterd door hittegolven en bosbranden in landen als Griekenland en Italië – de op één na warmste julimaand ooit. Europa’s heetste temperatuur ooit werd naar verluidt deze week gemeten in Sicilië, waar het kwik een verzengende 48,8 °C bereikte.

Australië had de op drie na warmste julimaand ooit. In Noord-Amerika heeft een groot deel van de westelijke helft van het land het grootste deel van het jaar te kampen gehad met extreme hitte, droogte en natuurbranden. Daar werd de op zes na hoogste julitemperatuur ooit gemeten.

Uit het NOAA-klimaatrapport blijkt ook dat het zee-ijs op de Noordpool meer dan 18% onder het gemiddelde van 1981 tot 2010 lag. Dat is de op drie na kleinste ijsbedekking sinds het begin van de satellietmetingen in 1979. Het is nu ‘zeer waarschijnlijk’ dat 2021 tot de tien warmste jaren ooit zal behoren, aldus het NOAA.

De bevestiging van de recordhitte in juli volgt op de publicatie van een baanbrekend rapport van de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering (IPCC) eerder deze week. Daarin werd vastgesteld dat de verbranding van fossiele brandstoffen door de mens de planeet onmiskenbaar heeft opgewarmd tot temperaturen die in ongeveer 125.000 jaar op aarde niet meer zijn voorgekomen.

Dit gedrag drijft de wereld in de richting van een gevaarlijke klimaatcatastrofe die alleen kan worden afgewend door de uitstoot van broeikasgassen snel en drastisch te verminderen. Volgende Spinrad bevestigt het IPCC-rapport dat de gevolgen wijdverspreid zijn en snel erger zullen worden.

Geplaatst in Klimaatverandering en getagd met , , , , , , .