‘Amazonewoud zal verdwijnen als Bolsonaro president blijft’

De ineenstorting van het Amazone-regenwoud is onvermijdelijk als Jair Bolsonaro president van Brazilië blijft. Daarvoor waarschuwen academici en milieuactivisten nu zijn regering een nieuwe aanval op de bescherming van het bos inzet.

bron: The Guardian, 14 juli 2021

Volgens de groep academici en activisten is de extreemrechtse leider, ondanks bewijzen dat branden, droogte en landontginning het Amazonegebied in de richting van een ‘point of no return’ duwen, meer geïnteresseerd in het tevreden stellen van de machtige agribusinesslobby en het aanboren van wereldmarkten die destructief gedrag belonen.

De aanval op bosbeschermingsmaatregelen is in een stroomversnelling gekomen. Vorige week zou het Lagerhuis stemmen over wetgeving die landjepikkers zou belonen door het eigendom te legaliseren van land dat vóór 2014 illegaal is ingepikt en ontbost.

Een dag eerder had de regering de verantwoordelijkheid voor het satelliettoezicht op bosbranden al weggenomen van het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek. Dat is een wetenschappelijk solide organisatie die deze taak decennialang heeft uitgevoerd. De controle is overgedragen aan het Nationaal Instituut voor Meteorologie, dat onder de invloed staat van het landbouwministerie en de landbouwsector.

In de afgelopen maanden heeft het Braziliaanse Congres ook de normen voor milieueffectrapportages afgezwakt, en heeft een commissie een wetsvoorstel (PL 490) goedgekeurd dat wordt omschreven als de grootste aanslag op de rechten van de inheemse bevolking sinds de invoering van de Braziliaanse grondwet in 1988.

Al deze maatregelen slaan gaten in het beschermende kader van het Amazonegebied en druisen in tegen wetenschappelijk advies en de problemen ter plaatse. Brazilië bevindt zich midden in een toenemende droogte. Daardoor is de watertoevoer naar sommige waterkrachtcentrales gedaald tot het laagste niveau in 91 jaar. Dit is zowel een oorzaak als een gevolg van de boskap.

Sinds Bolsonaro in 2019 aan de macht kwam, hebben ontbossing en bosbranden in het Amazonegebied hun hoogste niveau bereikt in meer dan tien jaar. De afgelopen drie maanden heeft die trend zich voortgezet, hoewel die iets achterblijft bij de pieken van vorig jaar. Gezien de kurkdroge omstandigheden in grote delen van het Amazonegebied wordt gevreesd dat de gebruikelijke piek van het vuurseizoen in juli en augustus erger zou kunnen uitvallen dan gewoonlijk.

Wetenschappers vermoeden dat het regenwoud afglijdt richting een reeks vicieuze cycli. Op plaatselijk niveau hebben het kappen en afbranden van land tot langdurige droogte en hogere temperaturen geleid. Op hun beurt verzwakt dat de veerkracht van het ecosysteem en leidt het tot meer branden.

Op regionaal niveau kan dit de droogte verergeren, omdat het ademritme van het regenwoud normaal fungeert als een pomp die de vochtige weersystemen over een groot deel van Brazilië, Zuid-Amerika en de Atlantische Oceaan rondblaast. Wanneer het regenwoud verzwakt, is die pomp minder effectief.

Er zijn ook repercussies op wereldschaal, omdat de ontbossing het Amazonegebied van klimaatvriend in klimaatvijand verandert. Uit een in Nature gepubliceerde studie blijkt dat bosbranden nu ongeveer drie keer zoveel CO2 produceren als de resterende vegetatie kan absorberen. Dit versnelt de opwarming van de Aarde.

[…]

Geplaatst in Kantelpunten en getagd met , , , , , .