De afname van emissies dit jaar is maar een klein dipje in de stijging van de concentratie broeikasgassen, aldus VN-organisatie.
bron: The Guardian, 23 november 2020
Ondanks de wereldwijde lockdowns als gevolg van het corona-virus heeft de concentratie broeikasgassen in de atmosfeer weer een recordniveau bereikt. Dat stelt de WMO (Wereld Meteorologische Organisatie). Als gevolg van het stilvallen van veel activiteiten is er in 2020 sprake van een afname van de uitstoot van broeikasgassen van tussen 4,2% en 7,5%. Dit is echter maar een klein dipje in de stijging van de concentratie broeikasgassen in de atmosfeer als gevolg van menselijke activiteiten en minder dan de natuurlijke variatie die jaarlijks optreedt, aldus de WMO.
CO2-waarden gestegen
Op verschillende meetstations zijn in september hogere CO2-waarden gemeten dan vorig jaar. Gedurende 2019 was er sprake van een stijgende groei, waarbij de gemiddelde CO2-concentratie sterker steeg dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. Hieruit blijkt dat we nog lang niet in de buurt komen van de reductie in emissies die nodig is om de ergste gevolgen van de klimaatcatastrofe af te wenden.
Volgens berekeningen van wetenschappers moeten we onze uitstoot in 2030 met de helft hebben teruggebracht om überhaupt nog zicht te houden op de bovengrens van 1,5 ̊C opwarming. Komen we daarboven, dan krijgen honderden miljoenen mensen te maken met ongekende hittegolven, droogte, overstromingen en hongersnood. De internationale gemeenschap had aangekondigd meer vaart te willen maken met het beperken van de uitstoot op de VN-klimaattop die deze maand [november] in Glasgow zou plaatsvinden, maar die is een jaar uitgesteld als gevolg van de corona-pandemie.
Ongekende stijging
Volgens Petteri Taalas, secretaris-generaal van de WMO, moeten we de groeicurve zo snel mogelijk afbuigen: vier jaar nadat we drempelwaarde van 400 ppm (parts per million, de eenheid waarmee de CO2-concentratie in de atmosfeer wordt gemeten) doorbraken, gaan we al door de grens van 410 ppm. Zo’n snelle stijging is ongekend.
CO2 blijft honderden jaren in de atmosfeer aanwezig. De laatste keer dat er op aarde sprake was van een vergelijkbare concentratie, was zo’n 3 tot 5 miljoen jaar geleden. Toen was de gemiddelde temperatuur 2-3 graden hoger dan nu en stond de zeespiegel 10-20 meter hoger.
Broeikaseffect
Uit het Greenhouse Gas Bulletin dat de WMO deze maand [november] naar buiten bracht, blijkt dat de CO2-concentratie in de atmosfeer op dit moment 50% hoger is dan in 1750. Dat is vlak voor de Industriële Revolutie begon, het moment dat onze CO2-uitstoot begon te stijgen. Evenals andere broeikasgassen creëert CO2 in de atmosfeer het broeikaseffect doordat het ervoor zorgt dat warmte niet aan de aarde kan ontsnappen. Dit opwarmingseffect is sinds 1990 met 45% toegenomen.
Methaan, dat vrijkomt door veehouderij, rijstbouw en olie- en gaswinning, is verantwoordelijk voor 17% van het opwarmingseffect. De concentratie methaan is op dit moment 2,5 keer hoger dan vóór de Industriële Revolutie. Een ander belangrijk broeikasgas is stikstof (distikstofoxide om precies te zijn), dat vrijkomt als gevolg van bosbranden en het gebruik van kunstmest. De stikstofconcentratie is nu 23% hoger dan in 1750.
Geen tijd te verliezen
De gegevens worden verzameld door het Global Atmosphere Watch-netwerk, dat beschikt over meetstations in de poolgebieden, op bergtoppen en op tropische eilanden. Ondanks logistieke beperkingen als gevolg van het corona-virus zijn de metingen doorgegaan.
Volgens Talaas moeten we onze industrie-, energie- en transportsystemen volledig transformeren en is dat ook mogelijk, zowel in technisch als in economisch opzicht. “Het is positief dat steeds meer landen en bedrijven toezeggen CO2-neutraal te willen worden, maar we hebben geen tijd te verliezen.”