Europese regeringen blijven in gebreke bij beschermen burgers tegen luchtvervuiling

In de meeste Europese steden ademen bewoners smerige lucht in. Vervuiling door de agrarische sector, woningverwarming en voertuigen ligt boven de niveaus die de WHO daarvoor stelt. Voor fijnstof, een van de gevaarlijkste vormen van luchtvervuiling, blijven alleen Estland, Ierland en IJsland onder de drempelwaarden. Aldus een EU-rapport van begin december. Dergelijke vervuiling veroorzaakt jaarlijks 417.000 vroegtijdige overlijdensgevallen in heel Europa.

bron: The Guardian, 23 november 2020

Volgens het Europees Milieuagentschap (EMA) leidt betere luchtkwaliteit tot een betere gezondheid én productiviteit voor alle Europeanen.

Minder vervuiling door lockdown, maar toch mogelijk verband met ernst Covid-19
Vergeleken met 2009 zijn er in 2018 60.000 minder vroegtijdige sterfgevallen geweest. Dankzij de lockdowns als gevolg van Covid-19 is de gezondheid in 2020 waarschijnlijk ook verbeterd, maar dat kan zonder nader onderzoek nog niet goed worden vastgesteld. De eerste voorlopige gegevens wijzen op een vermindering van de luchtvervuiling met 60%. Ook is er een mogelijk verband gevonden tussen de mate van luchtvervuiling en de ernst van Covid-19.

Meer actie is hard nodig. De uitstoot door voertuigen en energiecentrales is weliswaar verminderd, maar in onvoldoende mate. En de uitstoot door woningverwarming, landbouw en veeteelt blijft een hardnekkig probleem, terwijl daarbij ook andere schadelijke uitstoot optreedt.

Lidstaten komen afspraken niet na
Volgens EU-afspraken hadden alle EU-landen in 2018 een reductieplan moeten indienen. Italië verkeert nog in de concept-fase, terwijl Griekenland nog helemaal niets heeft voorgelegd.

De uitstoot van fijnstof (PM2,5 – deeltjes kleiner dan 2,5 μm) door Bulgarije, Italië, Kroatië, Polen, Roemenië en Tsjechië kwam in 2018 boven de EU-limiet. En die is al minder streng dan de regels van de WHO. In 2018 waren er in de EU 54.000 vroegtijdige sterfgevallen als gevolg van stikstofdioxide (NO2) en 19.000 door ozon op grondniveau.

https://www.theguardian.com/environment/2020/nov/23/european-governments-failing-to-protect-citizens-from-air-pollution-data-reveals

Geplaatst in Gezondheid en getagd met , , , , , .