Cruciale diersoorten in gevaar als planeet met meer dan 1,5 °C opwarmt

Volgens nieuw WWF-rapport krijgen papegaaiduikers, pinguïns en vele andere soorten te maken met problemen zoals habitatverlies en voedselonzekerheid.

bron: The Guardian, 2 juni 2021

Koralen zullen verbleken, pinguïns zullen hun ijsschotsen op Antarctica kwijtraken, papegaaiduikers aan de Britse kust zullen hun jongen niet kunnen voeden en het zwarte doodshoofdaapje in het Amazonegebied kan uitsterven als de wereld er niet in slaagt de opwarming van de Aarde te beperken tot 1,5 °C boven het pre-industriële niveau.

Schadelijke gevolgen
Bij een stijging met meer dan 1,5 °C zullen vele diersoorten steeds meer problemen ondervinden om voedsel te vinden of te overleven. Dat blijkt uit een rapport van het WWF over de gevolgen van de klimaatverandering voor twaalf cruciale soorten over de hele wereld. Volgens het rapport zijn de gevolgen van de opwarming van de Aarde, die nu al meer dan 1 °C boven het pre-industriële niveau ligt, nu al merkbaar.

Een opwarming van 0,5 °C boven het huidige niveau lijkt misschien weinig, maar uit het rapport blijkt dat de gevolgen schadelijk zouden zijn voor een grote verscheidenheid aan soorten, waaronder sneeuwluipaarden, nijlpaarden, apen, kikkers, zeeschildpadden en koraal.

Commerciële belangen
In het rapport wordt ook het lot onderzocht van het zwarte doodshoofdaapje in het Amazonegebied. Die soort leeft in een overstromingsgebied, zodat één grote overstroming (zoals die volgens de voorspellingen bij 1,5 °C opwarming steeds vaker zullen voorkomen) de hele populatie kan wegvagen.

Ook commerciële belangen over de hele wereld zullen worden bedreigd als de temperaturen met meer dan de 1,5 °C stijgen. Zo zijn koffieplantages kwetsbaar voor stijgende temperaturen: bijna 90% van de arabica-koffieplantages in Zuid-Amerika zou rond 2050 ongeschikt kunnen worden voor de teelt.

Catastrofe
Volgens Mike Barrett, uitvoerend directeur wetenschap en natuurbehoud bij het WWF, draagt de klimaatcrisis bij aan een enorm verlies van wilde dieren: de wereldwijde populaties van wilde dieren zijn sinds 1970 al met 68% gedaald: “De natuur is het systeem dat ons in stand houdt. De voortdurende vernietiging ervan is niet alleen verwoestend voor lokale fauna en gemeenschappen, maar creëert ook een hetere, minder stabiele planeet. Dat brengt ons voortbestaan in gevaar,” aldus Barrett. “Dit is geen dreiging die nog ver weg is: de gevolgen van klimaatverandering zijn nu al voelbaar. Als we nu niet handelen om de opwarming van de Aarde tot 1,5 °C te beperken, glijden we steeds sneller af richting een catastrofe.”

Het WWF heeft ook vastgesteld dat de bescherming van vitale habitats essentieel zou zijn om een opwarming tot meer dan 1,5 °C tegen te gaan. Hoe meer landschappen hun vegetatie en complexe ecologie verliezen, hoe sneller de klimaatcrisis zich waarschijnlijk zal doen gelden. Zo betekent een aangetast en vervuild marien milieu dat de zeeën minder koolstof kunnen opnemen, verdwijnen koolstofreservoirs door ontbossing, en komt door het uitdrogen van veengebieden en wetlands meer CO2 in de atmosfeer terecht.

[…]

Geplaatst in Biodiversiteit en getagd met , , , , , .