EU-beleidsvoorstel om scheepsemissies te verminderen dreigt rampzalig uit te pakken

Een uitgelekt ontwerp van cruciaal EU-beleid dat is opgesteld om de CO2-uitstoot in de scheepvaart (een van de grootste vervuilers ter wereld) te verminderen, zal volgens deskundigen uitdraaien op een ramp voor het klimaat. Het voorgestelde beleid stimuleert het gebruik van vloeibaar aardgas (een fossiele brandstof) als een alternatief voor zware olie. Daardoor zullen fossiele brandstoffen nog decennia nodig blijven in de scheepvaart.

bron: The Guardian, 23 juni 2021

Volgens een ngo die de plannen heeft geanalyseerd, zal het besluit het gebruik van fossiele brandstoffen voor de komende decennia bestendigen en de EU-doelstelling van netto-emissieneutraliteit in 2050 onbereikbaar maken.

‘Broeikasgasintensiteitsdoelen’
Het is de bedoeling dat de verordening inzake duurzame brandstoffen voor de EU-scheepvaart (FuelEU Maritime) op 14 juli wordt gepubliceerd. Maar een ontwerp van het beleid, ingezien door the Guardian, onthult dat de Europese Commissie heeft overwogen om te eisen dat reders specifieke duurzame brandstoffen moeten gebruiken. Die voorwaarde is uiteindelijk verworpen.

In plaats daarvan heeft ‘Brussel’ gekozen voor een doelgerichte aanpak waarbij steeds strengere ‘broeikasgasintensiteitsdoelen’ (greenhouse gas intensity targets) worden gesteld waaraan de aan boord gebruikte energie moet voldoen.

Technologische ontwikkelingen
In het uitgelekte document van de Commissie staat dat deze aanpak niet zozeer een ‘prescriptieve’ brandstofverordening is als wel “beantwoordt aan de behoefte aan flexibiliteit die door de belanghebbenden tijdens de raadplegingsactiviteiten is benadrukt”. Dat blijken met name scheepsexploitanten en havens te zijn geweest. De Commissie noemt het snelle tempo van de technologische ontwikkelingen als een factor in haar besluit.

Van de 136 reacties op de raadpleging waren er 121 van reders of scheepsbeheerders, energieproducenten en brandstofleveranciers, kortevaartmaatschappijen, scheepsbouw- en scheepsuitrustingsfabrikanten of logistieke leveranciers, verladers en vrachteigenaars.

Onhaalbaar
Het resultaat, zo beweren milieugroeperingen, is dat vloeibaar aardgas (LNG) tot ongeveer 2040 in aanmerking zou komen om EU-schepen aan te drijven die de havens van de Unie aandoen, en dat fossiele brandstoffen waarschijnlijk nog twee decennia lang de goedkoopste nalevingsoptie zouden zijn.

Transport and Environment (T&E), een ngo voor duurzaam vervoer, heeft de plannen nauwkeurig bestudeerd. Het stelt dat het besluit het gebruik van fossiele brandstoffen – in de vorm van LGN – voor tientallen jaren zal bestendigen en de EU-doelstelling van netto-emissieneutraliteit in 2050 onhaalbaar zal maken.

Goedkope oplossing
Het ‘flexibele’ beleid zal volgens T&E prijsgevoelige reders ertoe aanzetten om LNG-schepen als goedkopere oplossing te verkiezen boven emissieloze brandstoffen zoals groene waterstof of ammoniak. De reders zullen dan voor nog eens 30 jaar (de gemiddelde levensduur van een schip) aan het gebruik van deze brandstoffen vastzitten.

Meer dan de helft (55%) van de energie die wordt gebruikt door schepen die EU-havens aandoen, zou in 2035 kunnen bestaan uit LGN en ‘niet-duurzame’ biodiesel, afgeleid van biomassa zoals plantaardig materiaal, algen of dierlijk afval, zo beweert T&E. De ngo, die als eerste in het bezit van het uitgelekte beleidsontwerp kwam, beweert dat de meeste door LNG aangedreven schepen meer broeikasgassen uitstoten dan schepen die op zware stookolie varen.

Destructief
Volgens Faig Abbasov, directeur van het scheepvaartprogramma van T&E, heeft de Commissie nog tijd om het beleid te wijzigen en fossiel LNG en biobrandstoffen van de eerste generatie expliciet uit te sluiten van de werkingssfeer van de verordening: “Deze verordening op zogenaamde duurzame brandstoffen zou de goedkoopste alternatieven pushen, die ook de meest destructieve zijn.”

“Als fossiel gas en biobrandstoffen als ‘groene’ brandstoffen worden beschouwd, zal de scheepvaart nog decennialang met nog meer vervuiling worden opgezadeld. En dat terwijl we juist koolstofvrije, hernieuwbare waterstof en ammoniak moeten bevorderen. Er is nog tijd om fossiele brandstoffen uit te bannen en te voorkomen dat de Europese Green Deal een ecologische ramp maakt van de transitie van de scheepvaart”, aldus Abbasov.

[…]

Geplaatst in Grondstoffen en energie en getagd met , , , , , , , , .