‘Blauwe’ waterstof vervuilender dan steenkool

De nieuwe infrastructuurwet van Joe Biden omvat 8 miljard dollar voor de ontwikkeling van ‘schone waterstof’, maar een studie wijst uit dat de productie van ‘blauwe’ waterstof grote emissies veroorzaakt.

bron: The Guardian, 12 augustus 2021

De grote infrastructuurwet die door de Amerikaanse Senaat is goedgekeurd en door Joe Biden is bejubeld als een belangrijk instrument om de klimaatcrisis aan te pakken, omvat miljarden dollars ter ondersteuning van een zogenaamd schone brandstof die mogelijk nog vervuilender is dan steenkool. Dat heeft nieuw onderzoek uitgewezen.

Het infrastructuurpakket van 1 biljoen dollar, dat onlangs met tweepartijdige steun werd goedgekeurd, omvat 8 miljard dollar voor de ontwikkeling van ‘schone waterstof’ via de oprichting van vier nieuwe regionale hubs. Het Witte Huis heeft gezegd dat het wetsvoorstel Biden’s klimaatagenda vooruithelpt, en voorstanders van waterstof hebben het aangeprezen als een emissie-arm alternatief voor brandstof voor scheepvaart, vrachtvervoer, luchtvaart en zelfs huisverwarming.

Maar een nieuwe studie heeft verrassend hoge emissies gevonden bij de productie van zogenaamde ‘blauwe’ waterstof. Dat is een variant die enthousiast wordt gepromoot door de fossiele industrie en die waarschijnlijk onder de definitie van ‘schone waterstof’ in het wetsvoorstel van de Senaat valt.

Bij blauwe waterstof wordt gas gesplitst in waterstof en kooldioxide, en wordt de CO2 vervolgens afgevangen en opgeslagen om te voorkomen dat het de planeet opwarmt. Maar bij dit proces komt ook methaan vrij, een krachtig broeikasgas. Bovendien is er enorm veel energie nodig om de CO2 te scheiden en vervolgens op te slaan, en ontsnapt een deel daarvan alsnog.

Dit betekent dat bij de productie van waterstof 20% meer broeikasgassen vrijkomen dan bij de verbranding van steenkool voor warmte, en 60% meer dan bij de verbranding van diesel. Dat blijkt uit het nieuwe artikel dat is gepubliceerd in het tijdschrift Energy Science & Engineering.

“Het is nogal wat, ik was verrast door de resultaten,” aldus Robert Howarth, onderzoeker aan de Cornell University, die samen met Mark Jacobson, een onderzoeker aan de Stanford University, de auteur van de paper was. “Blauwe waterstof is een mooie marketingterm die de olie- en gasindustrie graag wil promoten, maar het is verre van koolstofvrij. Ik denk niet dat we fondsen op deze manier, aan dit soort schijnoplossingen, moeten besteden.”

De Hydrogen Council, een groep waarvan onder meer de oliemaatschappijen BP, Total en Shell lid zijn, heeft gezegd dat waterstof een “sleutelrol te spelen heeft in de wereldwijde energietransitie” door meer vervuilende brandstoffen te vervangen. De groep voorspelt dat waterstof in 2050 goed zal zijn voor 18% van de totale energievraag.

Tientallen gasbedrijven in de VS zijn inmidels begonnen met de productie van waterstof of het testen van de levensvatbaarheid ervan in bestaande gaspijpleidingen. Volgens sommige klimaatactivisten is dat een stap in de richting van het verankeren van de infrastructuur voor fossiele brandstoffen op een moment dat de wereld snel moet overgaan op een uitstoot van netto nul (zoals vorige week in het confronterende IPCC-rapport werd geschetst).

[Lees het volledige artikel.]

Geplaatst in Grondstoffen en energie en getagd met , , , , , .