Ontbossing in Braziliaans Amazonegebied bereikt hoogste niveau in tien jaar

Ondanks groeiende bezorgdheid wereldwijd heeft de ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied het hoogste jaarniveau in tien jaar bereikt. Dat blijkt uit een nieuw rapport. Volgens het rapport is tussen augustus 2020 en juli 2021 zo’n 10.000 vierkante kilometer regenwoud verloren gegaan.

bron: The Guardian, 20 augustus 2021

Tussen augustus 2020 en juli 2021 verloor het regenwoud 10.476 vierkante kilometer – een gebied bijna zeven keer groter dan Greater London en dertien keer de grootte van New York. Dat blijkt uit gegevens die zijn vrijgegeven door Imazon, een Braziliaans onderzoeksinstituut dat de ontbossing van de Amazone sinds 2008 volgt. Het cijfer is 57% hoger dan in het voorgaande jaar en is het ergste sinds 2012.

“De ontbossing is nog steeds niet onder controle,” aldus Carlos Souza, onderzoeker bij Imazon. “Brazilië gaat in tegen de wereldwijde klimaatagenda die de uitstoot van broeikasgassen juist zo snel mogelijk wil verminderen.”

Souza roept op tot het zo snel mogelijk hervatten van overheidsmaatregelen om de vernietiging een halt toe te roepen, waaronder handhaving tegen illegale ontbossing in de regio. Juist handhaving is door bezuinigingen op de begroting van het ministerie van Milieu en de agentschappen voor milieubescherming ernstig bemoeilijkt.

President Bolsonaro wordt beschuldigd van het systematisch ontmantelen van milieubeschermingsmaatregelen, maar heeft desondanks duizenden soldaten ingezet om illegale ontbossing en bosbranden te bestrijden.

Maar volgens Marcio Astrini, uitvoerend secretaris van de organisatie Observatório do Clima, is het beleid ondoeltreffend gebleken. “De gegevens tonen aan dat het beleid niet heeft gewerkt,” aldus Astrini. “Geen enkele legeroperatie zal in staat zijn de aanvallen van de federale regering op het bos te maskeren of terug te draaien.” Astrini stelt dat de ontbossingspercentages in 2021 naar verwachting bijna 50% hoger zullen liggen dan in 2018, het jaar voordat Bolsonaro aantrad.

In juni trad de toenmalige minister van Milieu, Ricardo Salles, af na een strafrechtelijk onderzoek naar beschuldigingen dat een politie-onderzoek naar illegale houtkap in het Amazonegebied was geblokkeerd. Maar de leiding van het ministerie “heeft geen enkele vooruitgang laten zien”, aldus Astrini: “De maatregelen die de export van illegaal hout ten goede komen – de reden waarom Salles zijn functie moest neerleggen – zijn nog steeds van kracht.”

De nieuwe cijfers werden bekendgemaakt op het moment dat Braziliaanse beleidsmakers een openbare hoorzitting hielden om aan te dringen op veranderingen in het milieubeleid van Brazilië. “We maken een zeer moeilijk moment in de Braziliaanse geschiedenis mee. Er is veel ontkenning, en er zijn veel pogingen om ons milieubeleid af te zwakken,” aldus senator Eliziane Gama tijdens de hoorzitting.

Geplaatst in Klimaatverandering en getagd met , , , , , , .