Extreme hitte in VS en Canada: ‘niemand is veilig’ volgens wetenschappers

Klimaatwetenschappers stellen dat niemand veilig is voor de extreme hitte die het westen van de VS en Canada de afgelopen tijd heeft geteisterd. Ze dringen er bij overheden op aan om hun inspanningen om de escalerende klimaatcatastrofe aan te pakken, drastisch op te voeren.

bron: The Guardian, 1 juli 2021

Door de verwoestende ‘hittekoepel’ is de temperatuur in Canada opgelopen tot bijna 50 °C. De ongekende hittegolf is in verband gebracht met honderden doden, gesmolten elektriciteitsleidingen, gesprongen wegen en bosbranden.

Deskundigen zeggen dat naarmate de klimaatcrisis de temperaturen wereldwijd opdrijft, alle samenlevingen – van Noord-Siberië tot Europa en van Azië tot Australië – zich moeten voorbereiden op meer extreme weersomstandigheden.

Tijd dringt
David King, voormalig Brits wetenschappelijk hoofdadviseur: “Het is nergens veilig meer… Wie had een temperatuur van 48/49 °C in British Columbia voorspeld?”

King, die eerder deze maand samen met andere vooraanstaande wetenschappers de Climate Crisis Advisory Group heeft opgericht, zegt dat wetenschappers al tientallen jaren waarschuwen voor extreme weersomstandigheden, en dat de tijd nu begint te dringen om in actie te komen.

“De risico’s zijn al zo lang duidelijk en bekend, en we zijn niet in actie gekomen. Nu hebben we nog maar een zeer krap tijdspad voor ons om het probleem onder controle te krijgen,” zei hij.

Uitzonderlijk
In Canada zijn deskundigen geschokt door de stijging van de temperatuur. Die bereikte vorige week 49,6 °C in de stad Lytton (Brits Columbia). Daardoor werd het nationale record voor de derde dag op rij verbroken.

Aan de Amerikaanse westkust hebben Seattle en Portland opeenvolgende dagen van uitzonderlijke hitte geregistreerd. Lokale autoriteiten zeiden dat ze een tiental sterfgevallen in Washington en Oregon aan het onderzoeken waren die te wijten waren aan de verzengende temperaturen.

Onderschatting
Michael E. Mann, hoogleraar atmosferische wetenschappen aan de Pennsylvania State University en auteur van The New Climate War, zei dat naarmate de planeet opwarmt, dergelijke gevaarlijke weersomstandigheden vaker zullen voorkomen. “We moeten dit heel serieus nemen… Naarmate de planeet opwarmt, krijg je een toename van hitte-extremen.”

Mann zei dat het klimaat deels wordt gedestabiliseerd door de dramatische opwarming van het Noordpoolgebied, en dat de bestaande klimaatmodellen er niet in slagen de omvang van wat er gebeurt, weer te geven. “Klimaatmodellen onderschatten in feite de invloed die klimaatverandering heeft op gebeurtenissen zoals de ongekende hittegolf die we nu in het westen meemaken,” voegde hij eraan toe.

Piek
Vorige week gaf de Amerikaanse president Joe Biden de klimaatcrisis de schuld van de hittegolf in het westen van de VS en Canada. Volgens functionarissen heeft die al 103 warmterecords gebroken in British Columbia, Alberta, Yukon en de Northwest Territories.

De Amerikaanse National Weather Service zei dat de piek in de regio vorige week 42,2 °C was in Spokane (Washington), een ander lokaal record. Ongeveer 9300 huizen kwamen zonder stroom te zitten. Het plaatselijke nutsbedrijf Avista Utilities zei dat er geplande black-outs nodig zouden zijn. Daardoor zouden meer dan 200.000 mensen getroffen worden.

In British Columbia (BC) werden tijdens de hittegolf in vijf dagen tijd minstens 486 plotse sterfgevallen gemeld. De hoofdlijkschouwer zei dat er normaal gesproken ongeveer 165 plotselinge sterfgevallen zouden zijn geweest. Dat suggereert dat meer dan 300 sterfgevallen kunnen worden toegeschreven aan de hitte.

[…]

Geplaatst in Klimaatverandering en getagd met , , , , , , .