Instorting ecosystemen dreigt in 20% van alle landen

Biljoenen dollars aan BNP zijn sterk afhankelijk van biodiversiteit volgens rapport van herverzekeraar Swiss Re.

uit: The Guardian, 12 oktober 2020

Door de verwoesting van de natuur en het uitsterven van wilde dieren (wier habitat immers verdwijnt) dreigen ecosystemen in één vijfde van alle landen in te storten. Dat is de conclusie van een analyse door Swiss Re, een van de grootste herverzekeringsmaatschappijen ter wereld en daarmee een spil in de wereldwijde verzekeringsindustrie. Door menselijk handelen zijn door de natuur geleverde ‘diensten’ (zoals voedsel, schoon water, schone lucht en bescherming tegen hoog water) al aanzienlijk achteruitgegaan.

Risico-index: risico op kantelpunten neemt toe
Volgens het rapport is meer dan de helft van het wereldwijde BNP – USD 42 biljoen – direct gerelateerd aan een goed functionerende biodiversiteit, die echter onder druk staat vanwege een hoog risico op kantelpunten. Australië, Israël, en Zuid-Afrika staan bovenaan de door Swiss Re opgestelde risico-index wat betreft diensten die sterk afhankelijk zijn van een gezonde biodiversiteit en ecosystemen. Ook India, Spanje en België scoren hoog en zitten dus in de gevarenzone, evenals landen met fragiele ecosystemen en een grote agrarische sector, zoals Pakistan en Nigeria.

Landen als Brazilië en Indonesië beschikken nog over grote oppervlakken met intacte ecosystemen maar zijn economisch sterk afhankelijk van die natuurlijke hulpbronnen. Het is dus van het grootste belang dat deze ongerepte natuur beschermd wordt, zo blijkt uit dit rapport.

Verband tussen ecosystemen en economie
“Als de achteruitgang van deze ‘ecosysteemdiensten’ [diensten die dankzij de natuur geleverd kunnen worden] blijft voortduren, kunnen we schaarste verwachten  en uiteindelijk kantelpunten” aldus Oliver Schelske, hoofdauteur van het rapport. Volgens Jeffrey Bohn, Chief Research Officer bij Swiss Re, is dit de eerste index die indicatoren voor biodiversiteit en ecosystemen van over de hele wereld met elkaar vergelijkt en daarbij een verband legt met de gevolgen ervan voor de desbetreffende economieën in die landen.

De index is bedoeld om verzekeraars te helpen om ecologische risico’s in kaart te brengen bij het vaststellen van de premies voor bedrijven, maar heeft ook breder nut omdat het bedrijven en overheden in staat stelt de factoren ‘biodiversiteit’ en ‘ecosystemen’ mee te nemen in hun economische afwegingen.

Voortbestaan van de mensheid in gevaar
Afgelopen september maakte de VN bekend dat de afgelopen tien jaar geen enkele regering erin is geslaagd ook maar één doel te realiseren om het verlies van biodiversiteit een halt toe te roepen. Vooraanstaande wetenschappers waarschuwden vorig jaar zelfs dat het voortbestaan van de mens in gevaar komt door de steeds snellere achteruitgang van de natuurlijke systemen die ons leven mogelijk maken. Onlangs nog zegden zestig regeringsleiders toe een eind te willen maken aan deze verwoesting.

Instorting fragiele ecosystemen
De index van Swiss Re is gebaseerd op tien cruciale ecosysteemdiensten die door wetenschappers werden vastgesteld. Op basis van wetenschappelijke gegevens is de stand van zaken met betrekking tot deze door de natuur geleverde diensten per vierkante kilometer in kaart gebracht, wereldwijd. Deze door de natuur geleverde diensten omvatten onder meer schoon water en schone lucht, voedsel, hout, bestuiving, vruchtbare bodem, erosiebeheer en kustbeheer. Ook wordt de mate aangegeven waarin habitats nog intact zijn.

Ecosystemen van landen waarvan meer dan 30% van hun oppervlakte als ‘fragiel’ bestempeld werd, lopen het risico in te storten.  Slechts één op de zeven landen heeft intacte ecosystemen op meer dan 30% van hun oppervlak. Van de G20-landen lopen Australië en Zuid-Afrika het hoogste risico; China staat op nummer 7, de VS op 9 en het Verenigd Koninkrijk op 16.

Risico’s kwantificeren
Volgens Swiss Re lopen zowel ontwikkelde landen als ontwikkelingslanden het risico op groot verlies van biodiversiteit. Zo kan waterschaarste nadelige gevolgen hebben voor de productiesector, voor toeleveringsketens en voor onroerend goed. Bohn schat dat ongeveer 75% van de bedrijfsmiddelen wereldwijd momenteel niet is verzekerd, deels door een gebrek aan gegevens. De index kan helpen om risico’s zoals overstromingen en misoogsten te kwantificeren.

https://www.theguardian.com/environment/2020/oct/12/fifth-of-nations-at-risk-of-ecosystem-collapse-analysis-finds

Geplaatst in Biodiversiteit, Economische impact, Klimaatontwrichting en getagd met , , , , .