Waterproblemen worden over de hele wereld waarschijnlijk veel erger naarmate het klimaat verder verstoord raakt. Dat blijkt uit het IPCC-rapport dat vorige week verscheen, de grootste evaluatie van de klimaatwetenschap tot dusver. Overstromingen, droogtes en bosbranden zullen verergeren naarmate de opwarming van de Aarde de watercyclus van de planeet verstoort.
bron: The Guardian, 17 augustus 2021
Volgens het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) zal de temperatuur in de komende twee decennia wereldwijd met ten minste 1,5 °C stijgen. Temperatuurstijgingen zullen gepaard gaan met grote veranderingen in de watercyclus van de planeet. Daarbij zullen gebieden die nu al nat zijn, veel natter worden, en zullen gebieden die nu al droog zijn, vatbaarder worden voor grotere droogte. Voor elke extra 1 °C opwarming van de Aarde neemt de extreme neerslag met 7% toe, zo blijkt uit het rapport.
Prof. Mike Meredith, wetenschappelijk hoofd van de British Antarctic Survey en hoofdauteur voor het IPCC: “Naarmate de atmosfeer opwarmt als gevolg van de opwarming van de Aarde, kan die meer vocht vasthouden en transporteren. Op de grootste schaal verwachten we dus een versnelling van de hydrologische cyclus: sterkere verdamping in de tropen, en intensievere regenval op hoge breedten en in sommige equatoriale gebieden. Dit zal leiden tot vaker voorkomende extreme regenval in reeds natte gebieden en tot meer en ernstiger overstromingen.”
“Er zijn al sterke aanwijzingen dat we dergelijke veranderingen zien. In sommige droge gebieden zullen de droogtes erger worden en langer aanhouden. Dergelijke risico’s worden nog verergerd door domino-effecten, zoals een groter risico op bosbranden – zoals we nu al zien,” aldus Meredith.
Prof. Ralf Toumi, co-directeur van het Grantham Institute on Climate Change aan het Imperial College in Londen: “Het principe van een warmere wereld is dat er meer water zal verdampen, wat droogtes zal verergeren. Door de toegenomen hoeveelheid water in de atmosfeer zal de hoeveelheid regen ook toenemen wanneer het regent.”
De effecten zullen over de hele wereld voelbaar zijn: van de VS, waar droogte in het westen en zuiden een steeds groter probleem wordt, tot India, waar de moesson wisselvalliger kan worden. Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara krijgen waarschijnlijk ook te maken met toenemende droogte in veel gebieden. Ondertussen zullen China en Europa worden getroffen door droogte en overstromingen.
Ilan Kelman, hoogleraar Rampen & gezondheid aan het University College London: “Klimaatverandering zal natte en droge condities nog extremer maken. De bodemvochtigheid zal afnemen. En droge perioden zullen toenemen in gebieden die nu al droog zijn, zoals het Middellandse Zeegebied en zuidelijk Afrika. De verwachting is dat de seizoensgebonden variabiliteit van de neerslag zal toenemen, met minder neerslagdagen naast intensievere stortbuien.”
Veranderingen in de natuurlijke neerslagpatronen van de planeet zijn een van de grootste gevolgen van de klimaatcrisis. Het baanbrekende IPCC-rapport, dat vorige week verscheen, bevat alleen al over dit onderwerp meer dan 200 bladzijden. Een uitgebreidere bespreking van de verwachte gevolgen van de klimaatcrisis wat betreft water zal in februari volgen, in het tweede deel van het rapport (het zesde sinds 1988). Maar de bevindingen tot dusver bevatten de indringendste waarschuwingen tot dusver voor de problemen waarmee de wereld wordt geconfronteerd.