Klimaatcrisis bedreigt voedselvoorziening via visserij

De klimaatcrisis en, in mindere mate, overbevissing kunnen een bedreiging vormen voor de wereldwijde aanvoer van essentiële vitaminen en mineralen uit de visserij. Dat blijkt uit recent onderzoek. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de visserij in meer dan 40% van de onderzochte landen zeer kwetsbaar is.

bron: The Guardian, 20 juli 2021

Wereldwijd zijn 1 miljard mensen afhankelijk van vis en zeevruchten als hun primaire bron van eiwitten (bron: WWF). Vis is ook een belangrijke bron van micronutriënten (vitaminen en mineralen zoals omega 3, calcium en ijzer) die essentieel zijn voor de gezondheid van het lichaam. Een tekort hieraan kan leiden tot een reeks gevaarlijke gezondheidsproblemen, verminderde energie en een verminderde mentale helderheid.

Overbevissing en de klimaatcrisis zijn twee van de belangrijkste bedreigingen voor het mariene leven. Die zijn wereldwijd van invloed op de omvang, verspreiding en overvloed van soorten. Om te bepalen hoe deze toenemende druk de voedingsbijdrage van de mondiale visserij beïnvloedt, heeft een internationaal team van onderzoekers onder leiding van de Universiteit van Lancaster gegevens over het gehalte aan micronutriënten van soorten gecombineerd met een kwetsbaarheidsindex die de gevoeligheid van soorten voor klimaatverandering en overbevissing aangeeft. De onderzoekers hebben deze meetmethode toegepast op meer dan 800 vissoorten in 157 landen.

“Wanneer we kijken naar het landenniveau, is klimaatverandering de meest persistente bedreiging voor de aanvoer van vitale micronutriënten, met name in de tropen”, aldus dr. Eva Maire, senior onderzoeksmedewerker aan de Universiteit van Lancaster en hoofdauteur van de studie. Uit de resultaten blijkt dat in iets meer dan 40% van de onderzochte landen de visserij zeer kwetsbaar is voor klimaatverandering. Dat brengt de voedselzekerheid voor miljoenen mensen in gevaar.

In de studie, gepubliceerd in Current Biology, is gekeken naar vijf belangrijke micronutriënten: calcium, ijzer, zink, selenium en vitamine A. In tegenstelling tot de duidelijke impact van de klimaatcrisis stelden de onderzoekers vast dat de visserij wereldwijd relatief weinig kwetsbaar is voor de druk van overbevissing.

“Een belangrijke reden waarom de klimaatverandering zo’n bedreiging vormt, komt neer op de vissoorten waarop deze landen zich richten als onderdeel van hun vangsten,” legt Maire uit. Er zijn verschillen in hoe voedselrijk verschillende vissoorten zijn, en de kwetsbaarheid voor klimaatverandering en overbevissing varieert aanzienlijk op het niveau van soorten. Uit de studie blijkt dat er soorten bestaan die rijk zijn aan voedingsstoffen en die niet erg kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering en overbevissing zijn. Dat maakt ze potentiële sleutelsoorten in het visserijbeheer.

Het klimaat heeft dramatische gevolgen en verandert de visserij, maar die wordt momenteel niet beheerd op een manier die aandacht besteedt aan de beschikbare voedingsstoffen. Dat stelt prof. Christina Hicks, sociaal milieuwetenschapper aan Universiteit van Lancaster en ook betrokken bij het onderzoek.

“Als we het begrip van de voedingsbehoeften van kustbewoners koppelen aan wat we weten over wat er beschikbaar is in het water, en hoe wat beschikbaar is waarschijnlijk zal veranderen, dan kunnen we meer aandacht besteden aan visserij die lokaal wordt beheerd, en wel door een voedingsgevoelige en de klimaatgevoelige lens,” aldus Hicks.

[Lees het volledige artikel.]

Geplaatst in Bestaanszekerheid en getagd met , , , , .