Klimaatdoelstellingen rijke landen zullen leiden tot wereldwijde opwarming van 2,4 °C

Stijging is een verbetering van 0,2 °C ten opzichte van de vorige prognoses, maar nog steeds aanzienlijk hoger dan de doelstelling van het Klimaatakkoord van Parijs.

bron: The Guardian, 4 mei 2021

Nieuwe klimaatdoelstellingen die de VS en andere rijke landen de afgelopen weken hebben aangekondigd, zetten de wereld op het spoor van een opwarming van de Aarde met ongeveer 2,4 °C tegen het einde van de eeuw. Dat blijkt uit actueel onderzoek. Dat is een verbetering van 0,2 °C ten opzichte van de vorige prognose van 2,6 °C. Maar dit is nog steeds aanzienlijk meer dan de doelstelling van ‘Parijs’ om de temperatuurstijging te beperken tot niet meer dan 2 °C boven het pre-industriële niveau, met een streven om de opwarming te beperken tot 1,5 °C.

Prognoses onzeker
Analisten stellen dat de doelstellingen nog steeds binnen bereik liggen als de belangrijkste landen met betere plannen komen, en als alle landen met nieuw beleid komen om aan hun verplichtingen te voldoen.

De prognoses van de Climate Action Tracker zijn per definitie onzeker. Maar de cijfers geven een idee van enerzijds het belang van de bijdrage van de VS (de op één na grootste uitstoter ter wereld) en andere rijke landen bij het vaststellen van nieuwe emissiedoelstellingen, en anderzijds van hoeveel meer er nog moet worden gedaan om de doelstellingen van ‘Parijs’ te halen.

Ambtieuzere doelstellingen
Uit de analyse blijkt dat China (de grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld) en andere landen ambitieuzere doelstellingen zullen moeten vaststellen om de doelstellingen van ‘Parijs’ binnen bereik te houden.

Landen die verantwoordelijk zijn voor bijna driekwart van de wereldwijde uitstoot, hebben doelen gesteld om de CO2-uitstoot tot netto nul te reduceren, of overwegen dat te doen. Uit de Climate Action Tracker blijkt echter dat het beleid van de meeste landen ver achterblijft bij de doelstellingen. Het beleid van veel landen komt nog niet overeen met hun beloften. Uit de analyse blijkt dat op basis van het huidige beleid de wereld naar verwachting met 2,9 °C zal opwarmen.

Halvering emissies
Op de recente klimaattop in het Witte Huis beloofden de VS hun emissies tegen 2030 te halveren ten opzichte van 2005. Ook Canada diende een ambitieuzere emissiedoelstelling in, en Japan, Zuid-Afrika en Argentinië beloofden hun ambities te verhogen. China herhaalde zijn belofte om het gebruik van steenkool in de toekomst aan banden te leggen.

In aanloop naar de VN-klimaatonderhandelingen op COP26, die in november in Glasgow worden gehouden, wordt van de landen verwacht dat ze met nieuwe plannen komen om hun CO2-uitstoot tussen nu en 2030 terug te dringen.

Cruciaal decennium
Het komende decennium wordt cruciaal om nog voor het klimaat in actie te komen. Want als de uitstoot de komende tien jaar blijft stijgen (zoals de voorbije decennia het geval was), zal er weinig kans zijn om de temperatuurstijging binnen de grenzen van ‘Parijs’ te houden. Die limieten vormen een veiligheidsdrempel waarboven een instorting van het klimaat hoogstwaarschijnlijk catastrofaal en onomkeerbaar wordt.

Volgens het IPCC moeten de emissies in de komende tien jaar ruwweg worden gehalveerd om een temperatuurstijging van meer dan 1,5 °C te voorkomen.

Grootste uitstoter
China is de grootste uitstoter die nog geen nationaal plan voor de komende tien jaar heeft opgesteld, een zogeheten nationaal vastgestelde doelstelling (NDC). India, Zuid-Korea, Nieuw-Zeeland, Turkije en Saudi-Arabië behoren ook tot de tientallen landen die nog plannen moeten indienen.

Landen die verantwoordelijk zijn voor ongeveer de helft van de wereldwijde uitstoot, hebben tot dusverre NDC’s ingediend. Maar veel van die landen staan onder druk om deze aan te scherpen omdat sommige toezeggingen als te slap worden beschouwd. Het gaat onder meer om Australië, Rusland, Mexico en Brazilië.

Geplaatst in Klimaatontwrichting en getagd met , , , , , , , , , .