Analyse: hoe gletsjers steeds sneller krimpen

Gletsjers zijn gemiddeld 8 meter dunner geworden, en veel gletsjers zijn volledig verdwenen als gevolg van de opwarming van de aarde. Dat blijkt uit een nieuwe analyse.

bron: The Guardian, 1 mei 2021

Het tempo waarin gletsjers dunner worden, is de afgelopen jaren versneld. Sinds de jaren zestig, toen de effecten van de opwarming van de aarde duidelijk begonnen te worden, is het tempo waarin gletsjers smelten, steeds hoger komen te liggen. Dat blijkt uit een analyse van langetermijngegevens uit een internationale gletsjer-database (GLIMS Glacier Database).

Dramatisch effect
In de jaren zestig verloren de gletsjers slechts enkele centimeters dikte per jaar, en in sommige jaren kwam er zelfs massa bij. Tegen de jaren 1990 was het echter normaal dat gemiddeld 40-60 cm ijs per jaar verloren ging. De enige uitzondering was het jaar na de enorme vulkaanuitbarsting van de Pinatubo op de Filippijnen in 1991. Die had een dramatisch afkoelingseffect op de aarde, met als gevolg een lichte toename van de massa.

Het tempo is sindsdien blijven versnellen, en in het begin van de jaren 2000 (de meest recente beschikbare gegevensreeks) waren de gletsjers gemiddeld 8 meter dunner dan 50 jaar daarvoor. Het staat vast dat ze sindsdien alleen maar dunner zijn geworden.

Catastrofaal
Alleen al door het smelten in die periode is het mondiale zeeniveau met 17 mm gestegen, en het tempo van de stijging neemt nog toe. Zelfs kleine stijgingen van het zeeniveau kunnen catastrofaal voor laaggelegen gebieden zijn en verhogen het risico op overstromingen.

Veel gletsjers zijn volledig verdwenen, en naar verwachting zullen er tegen het einde van de eeuw nog veel meer verdwijnen. Gletsjers in het noordwesten van de VS, het zuidwesten van Canada en Alaska, Azië en Patagonië hebben in verhouding tot hun oppervlakte onevenredig veel ijs verloren.

Geplaatst in Klimaatverandering en getagd met , , , .