In mei is de CO2-uitstoot gestegen tot 419 deeltjes per miljoen, de hoogste meting in de 63 jaar dat de gegevens worden bijgehouden.
bron: The Guardian, 8 juni 2021
De resultaten zijn binnen: het CO2-gehalte in de atmosfeer is in mei gestegen tot 419 deeltjes per miljoen. Dat markeert de gevaarlijke mijlpaal dat het gehalte 50% hoger ligt dan aan het begin van het industriële tijdperk – en het gemiddelde stijgingstempo is sneller dan ooit.
Hoogste meting
Het cijfer is de hoogste meting van het cruciale broeikasgas in de 63 jaar dat er gegevens worden geregistreerd bij het Mauna Loa Atmospheric Baseline Observatory in Hawaï – ondanks het stilvallen van het luchtverkeer en de industrie tijdens de wereldwijde pandemie van het afgelopen jaar. De gemiddelde toename over tien jaar heeft ook een record bereikt en bedraagt nu 2,4 deeltjes per miljoen per jaar.
Volgens de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) is de reden hiervoor complex. De wereldwijde uitstoot daalde in 2020 met 6,4% (Nature, 2021), maar gezien de seizoensgebonden en natuurlijke variabiliteit zouden bescheiden dalingen geen grote impact hebben op het totaal van de wereldwijde CO2-emissies. En zelfs toen de uitstoot afgelopen jaar daalde, bleef er door bosbranden CO2 vrijkomen – misschien zelfs in een tempo dat vergelijkbaar is met de bescheiden daling van de uitstoot door het vertragende effect van de pandemie op de wereldeconomie.
Ultieme regelknop
“De ultieme regelknop voor CO2 in de atmosfeer is de uitstoot van fossiele brandstoffen,” aldus geochemicus Ralph Keeling, wiens vader begon met het verzamelen van gegevens op de Mauna Loa-locatie. “Maar we hebben nog een lange weg te gaan om de stijging een halt toe te roepen, aangezien zich elk jaar meer CO2 in de atmosfeer ophoopt. Uiteindelijk zijn er reducties nodig die veel groter zijn en veel langer aanhouden dan de corona-gerelateerde lockdowns van 2020.”
Om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen (het beperken van de temperatuurstijging tot 1,5 ֯C) moeten landen volgens een rapport van het VN-Milieuprogramma (UNEP) hun wereldwijde uitstoot de komende tien jaar elk jaar met 7,6% terugdringen.
Nieuwe standaard
“50% meer CO2 uitstoten dan vóór de industrialisering is echt een nieuwe standaard, en dat bedoel ik niet op een positieve manier,” aldus klimaatwetenschapper Natalie Mahowald van Cornell University, die geen deel uitmaakte van het onderzoek. “Als we de ergste gevolgen van klimaatverandering willen voorkomen, moeten we veel harder ons best doen om de uitstoot van CO2 te verminderen, en wel direct.”
Het laboratorium op Mauna Loa, dat op een vulkaan midden in de Stille Oceaan ligt, combineert twee waarnemingen die elkaar aanvullen. Zo komen de onderzoekers tot de zo belangrijke waarde voor het CO2-gehalte in de atmosfeer. Het huidige niveau is op Aarde niet meer voorgekomen sinds het Plioceen, dat tussen 4,1 en 4,5 miljoen jaar geleden was. De wereldzeeën lagen toen zo’n 24 meter hoger dan de huidige stand.
IJkpunt mei
De jaarlijkse stijging van 1,8 deeltjes per miljoen in mei was iets minder dan in voorgaande jaren. Uit maandelijkse metingen vanaf 2021 blijkt evenwel dat dit jaar dichter bij de gemiddelde stijging van 2,3 deeltjes per miljoen zou kunnen liggen.
Wetenschappers richten zich op mei als de maand met de hoogste CO2-gehaltes van het jaar. In mei beginnen planten en bomen op het noordelijk halfrond namelijk CO2 op te nemen tijdens hun groeiseizoen in de zomer. In de herfst en de winter geven de planten en de bodem dan weer CO2 af aan de atmosfeer.