Onderzoek: bij vissen komt net zoveel CO2 vrij als bij vliegen

Vissersboten met netten die over de oceaanbodem slepen, zorgen voor evenveel CO2-vrijgave als de hele luchtvaart. Hierover is onlangs in Nature een baanbrekende studie gepubliceerd.

Bij deze vorm van visserij, bottom-trawling, worden zware netten over de zeebodem gesleept. Hierbij komt elk jaar 1 gigaton aan CO2 vrij, zo toont de studie aan. Deze is geschreven door 26 marinebiologen, klimaatexperts en economen.

De CO2 komt vrij uit het sediment op de zeebodem en lost op in het zeewater. Dit kan de verzuring van de oceanen verhogen en het zeeleven en de unieke biodiversiteit in de oceaan nadelig beïnvloeden. Mariene sedimenten zijn de grootste opslagplaats van CO2 ter wereld.

Het onderzoek, ‘Protecting the global ocean for biodiversity, food and climate’, is de eerste studie die de invloed van sleepvisserij op het klimaat laat zien. De studie schatte de uitstoot op tussen de 0,6 en 1,5 gigaton CO2 per jaar, of gemiddeld 1 gigaton per jaar. De uitstoot van CO2 door de luchtvaart bedroeg in 2019 918 miljoen ton.

De top-10 van landen met de meeste CO2-emissie als gevolg van sleepvisserij zijn China, Rusland, Italië, Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Frankrijk, Nederland, Noorwegen, Kroatië en Spanje.

Bron: Nature

Samenvatting door Extinction Rebellion Wetenschap (@XRwetenschap)

Meer lezen: Bottom trawling releases as much carbon as air travel, landmark study finds (The Guardian)

Geplaatst in Geen categorie en getagd met , , , .