Russische klimaatwetenschappers boos over oproep van ministerie tot ‘alternatief’ onderzoek

Russische wetenschappers zijn boos omdat het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken een document heeft opgesteld waarin wordt opgeroepen onderzoek te doen naar ‘alternatieve’ verklaringen voor klimaatverandering die de belangen van de Russische fossiele industrie niet schaden. Het document suggereert dat de toonaangevende klimaatrapporten van het IPCC niet neutraal en vooringenomen zouden zijn.

bron: Science, 10 juni 2021Rusland heeft de klimaatovereenkomst van Parijs ondertekend, en tientallen Russische wetenschappers hebben meegewerkt aan de consensusrapporten van het IPCC. Daarin worden de oorzaken en gevolgen van de opwarming van de Aarde in detail beschreven.

Deze maand heeft de tweede kamer van het Russische parlement de eerste klimaatwet van het land goedgekeurd. Daarin wordt een koers uitgezet naar CO2-neutraliteit door middel van emissiereducties en beperkingen op ontbossing. Vorige week nog, tijdens een toespraak op het Internationaal Economisch Forum in Sint-Petersburg, zei president Vladimir Poetin dat Rusland zich zorgen maakt over klimaatverandering en dat beweringen dat dit niet zo is, “onzin, een mythe en soms een regelrechte verdraaiing” zijn.

Maar niet iedereen in Poetins regering lijkt de boodschap te hebben begrepen. Vorige maand heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken een document opgesteld waarin wordt aanbevolen studies te financieren die Rusland in staat zouden stellen ‘alternatieve’ standpunten over klimaatverandering te bevorderen die “niet noodzakelijkerwijs het opgeven van fossiele brandstoffen en het beperken van de industriële groei impliceren”.

Het document is op 21 mei ondertekend door het hoofd van de afdeling internationale organisaties van het ministerie. Het stelt ook dat de Verenigde Naties en het IPCC “op agressieve wijze de consensus over de oorzaken van klimaatverandering hebben geforceerd. Er heeft zich lange tijd een ‘wetenschappelijke basis voor klimaatverandering’ gevormd die niet altijd gunstig is voor Rusland.” En het beweert dat “geïsoleerd alternatief onderzoek niet verder wordt ontwikkeld noch besproken door de internationale wetenschappelijke gemeenschap – het wordt in feite geblokkeerd of tot zwijgen gebracht.”

Klimaatwetenschappers zijn ontstemd over de aanbevelingen van het ministerie. Die zijn doorgestuurd naar het ministerie van Economische Ontwikkeling (dat toezicht houdt op het binnenlandse klimaatbeleid) voor “mogelijke overweging”. Het is “zeer betreurenswaardig dat een dergelijk document is gepubliceerd in een land dat kan bogen op een enorme wetenschappelijke traditie,” aldus Thomas Stocker, een klimaatwetenschapper aan de Universiteit van Bern en voormalig medevoorzitter van een IPCC-werkgroep. “Het is bijna alsof je verraad pleegt aan je rijke staat van dienst wat betreft onderzoek.”

Anna Romanovskaya, hoofd van het Yuri Izrael Institute of Global Climate and Ecology, zegt dat de aanbevelingen een diepgaand gebrek aan inzicht onthullen in hoe klimaatonderzoek werkt. Ze vormen ook een aanval op de integriteit van klimaatwetenschappers, stelt ze. “Deze laster moet stoppen, en het werk van onderzoekers – inclusief klimaatwetenschappers – moet worden beschermd tegen politieke druk.”

Het is niet de eerste keer dat tegendraadse opvattingen over klimaatwetenschap hoogtij vieren in Rusland. In 2019 schreven verschillende Russische IPCC-auteurs, waaronder Romanovskaya, een brief aan de voorzitter van de Russische Academie van Wetenschappen. Daarin klaagden ze dat de academie had aanbevolen om het akkoord van Parijs niet te ratificeren vanwege “een gebrek aan consensus” over de oorzaken van de opwarming van de aarde, en dat ze dat had gedaan zonder een van de wetenschappers te raadplegen. Rusland sloot zich uiteindelijk toch bij het akkoord aan. Sindsdien heeft de academie haar interne klimaatraad vernieuwd.

[…]

Geplaatst in Grondstoffen en energie en getagd met , , , , .