Het cycloonseizoen in India wordt intenser door de snel opwarmende Indische Oceaan, zo waarschuwen wetenschappers. Door de stijgende oceaantemperaturen als gevolg van klimaatverandering neemt het aantal cyclonen en de intensiteit van stormen toe.
bron: The Guardian, 27 mei 2021
Vorige week werd India geteisterd door cycloon Tauktae, een ongewoon sterke cycloon in de Arabische Zee. Die had grootschalige verstoringen tot gevolg. Deze week vormde zich in de Golf van Bengalen een andere zware storm, de cycloon Yaas. Daardoor moesten meer dan een miljoen mensen naar veilige schuilplaatsen worden geëvacueerd.
Snelle intensivering
Het Indiase subcontinent wordt al tientallen jaren geteisterd door dure en dodelijke tropische cyclonen. Maar wetenschappers stellen dat de opwarming van de oceanen door de opwarming van de Aarde wordt versneld. Dat leidt tot een groter aantal cyclonen en een snelle intensivering van zwakke stormen, met ernstige gevolgen voor de Indiase bevolking.
Cyclonen krijgen veel meer kans om intenser te worden boven warmere wateren. Het zeeoppervlak van de Arabische Zee, die deel uitmaakt van het westelijk deel van de Indische Oceaan, heeft over het algemeen een temperatuur van minder dan 28 °C. Tussen 1891 en 2000 werden er slechts 93 cyclonen geregistreerd. Ter vergelijking: in de warmere Golf van Bengalen in het oosten van de Indische Oceaan, waar die temperatuur permanent boven 28 °C ligt, werden in dezelfde periode 350 cyclonen geregistreerd.
Toegenomen frequentie
Tussen 2001 en 2021 vormden zich 28 cyclonen in de Arabische Zee. Dat viel samen met een duidelijke toename van de stormintensiteit, aangewakkerd door stijgende temperaturen van het zeeoppervlak die opliepen tot wel 31 °C. Uit een studie van Nature uit 2016 bleek dat de antropogene opwarming van de Aarde had bijgedragen aan de toegenomen frequentie van extreem zware cyclonale stormen boven de Arabische Zee.
Roxy Mathew Koll, een klimaatwetenschapper aan het Indiase Instituut voor Tropische Meteorologie: “De hele Indische Oceaan warmt sneller op dan de Atlantische of de Stille Oceaan. En binnen de Indische Oceaan warmen de westelijke delen van de Indische Oceaan veel sterker op. We zien dat deze stijging van de temperatuur van het zeeoppervlak duidelijk samenhangt met de veranderingen in de intensiteit en de frequentie van cyclonen, vooral in de Arabische Zee, en ook met de snelle intensivering ervan.”
Enorme uitdaging
De snelle intensivering van zwakke stormen tot zware cyclonen is de afgelopen jaren waargenomen in de Arabische Zee en de Golf van Bengalen. Maar de huidige voorspellingsmodellen pikken de snelle intensivering niet op voorhand op. Volgens Koll vormt dat zowel voor de instanties die verantwoordelijk voor rampenbestrijding zijn als voor het publiek een enorme uitdaging om adequaat op het risico te reageren.
“Klimaatprojecties laten zien dat de Arabische Zee sneller zal blijven opwarmen dan we tot nu toe hebben gezien. Ook zullen er meer extreem zware cyclonen in de Arabische Zee voorkomen,” aldus Koll.
Bijzonder kwetsbaar
India is bijzonder kwetsbaar, aangezien 14% van de 1,3 miljard inwoners in kustdistricten woont. En het aantal mensen dat in kustgebieden onder 10 meter hoogte woont, zal naar verwachting tegen 2060 verdrievoudigen.
[…]
De abnormale opwarming in de Indische Oceaan is ook in verband gebracht met sprinkhanenzwermen, overstromingen in Afrika, Australische bosbranden en veranderingen in wereldwijde neerslagpatronen.