Tot wel 410 miljoen mensen bedreigd door zeespiegelstijging

Eind deze eeuw zullen mogelijk 410 miljoen mensen in gebieden wonen die minder dan twee meter boven de zeespiegel liggen en het risico lopen dat de zeespiegel stijgt, tenzij de wereldwijde uitstoot wordt verminderd. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Het grootste deel van het land dat gevaar loopt bij een zeespiegelstijging van één meter, bevindt zich in de tropen.

bron: The Guardian, 28 juni 2021

Volgens de studie, die is gepubliceerd in Nature Communications, leven momenteel wereldwijd 267 miljoen mensen op land dat minder dan twee meter boven de zeespiegel ligt. Met behulp van een teledetectiemethode (Lidar) die laserlicht over kustgebieden pulseert om de hoogte van het aardoppervlak te meten, voorspellen de onderzoekers dat dit aantal tegen 2100, bij een zeespiegelstijging van één meter en een nulgroei van de bevolking, zou kunnen stijgen tot 410 miljoen mensen.

Hun kaarten tonen aan dat 62% van het meest bedreigde land geconcentreerd is in de tropen. Daarbij wordt in Indonesië wereldwijd het meeste land bedreigd. De prognoses toonden zelfs nog meer risico in de toekomst, met 72% van de bedreigde bevolking in de tropen, en 59% in tropisch Azië alleen.

Inherent onzeker
Dr. Aljosja Hooijer, specialist op het gebied van watervoorraden bij Deltares (een onafhankelijk instituut voor toegepast onderzoek op het gebied van water en ondergrond) en hoofdauteur van de studie, zei dat, hoewel het onderzoek inherent onzeker is, er meer aandacht nodig is voor tropische gebieden om overstromingen op lange termijn te voorkomen.

Hooijer: “Er zijn veel wetenschappers die naar langetermijnscenario’s kijken. Maar het gebeurt nu al in bepaalde delen van de wereld en in deze delen van de wereld – meestal in de tropen. En niet alleen in Zuidoost-Azië, maar bijvoorbeeld ook in de Niger-delta en Lagos.”

“Als je kijkt naar de stijging van de zeespiegel, is het effectonderzoek tot nu toe vooral gericht op het vaststellen van scenario’s voor de stijging van de zeespiegel. Er is betrekkelijk weinig aandacht geweest voor hoogtegegevens. Dat komt eenvoudigweg omdat men vond dat er niet veel aan gedaan kon worden. Ook wij dachten dat lange tijd.”

Nauwkeurige gegevens
Hij benadrukt dat deze studie weliswaar geen onderzoeksproject naar zeespiegelstijging is, maar dat het nieuwe model voor hoogtegegevens afhankelijk is van nauwkeurige gegevens. Die zijn in veel delen van de wereld vaak niet beschikbaar.

“In sommige landen, zoals Nederland of delen van het Verenigd Koninkrijk en in een groot deel van de VS, hebben we uitstekende gegevens voor deze kustgebieden, omdat ze om de vier jaar Lidar-vluchten uitvoeren. Het kost alleen al tientallen miljoenen euro’s om Nederland te bestrijken. In een groot deel van de wereld hebben mensen dat soort financiering duidelijk niet,” aldus Hooijer.

Door de klimaatcrisis stijgt de zeespiegel en komen er vaker zware stormen voor. Beide vergroten die het overstromingsrisico in kustgebieden.

Wake-up call
In een vorig jaar door Climate and Atmospheric Science gepubliceerd onderzoek, waarin de standpunten van 106 specialisten werden gebundeld, werd gesuggereerd dat kuststeden zich zouden moeten voorbereiden op een zeespiegelstijging die tegen 2300 zou kunnen oplopen tot 5 meter. Daardoor zouden gebieden met honderden miljoenen inwoners kunnen worden overspoeld (The Guardian, 2017).

Maarten van Aalst, hoogleraar klimaat en rampenbestendigheid en een van de hoofdauteurs van het IPCC: “Deze cijfers zijn een nieuwe wake-up call over het immense aantal mensen dat risico loopt in laaggelegen gebieden, met name in kwetsbare landen in het mondiale Zuiden. Daar ervaren mensen deze risico’s vaak als onderdeel van een giftige mix met andere risicofactoren, waaronder momenteel ook Covid-19.”

[…]

Geplaatst in Klimaatverandering en getagd met , , , , , , .