Vorig jaar veroorzaakten klimaatrampen meer binnenlandse ontheemding dan oorlog

Vluchtelingenorganisatie zegt dat 30 miljoen nieuwe ontheemden vorig jaar het gevolg waren van overstromingen, stormen of bosbranden.

bron: The Guardian, 20 mei 2021

Intensieve stormen en overstromingen hebben vorig jaar drie keer meer ontheemden veroorzaakt dan gewelddadige conflicten. Ondertussen heeft het aantal intern ontheemden wereldwijd het hoogste niveau ooit bereikt. Volgens cijfers van het Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) van de Noorse Vluchtelingenraad waren er eind vorig jaar ten minste 55 miljoen binnenlandse ontheemden.

Hoogte aantal ooit
Volgens het IDMC waren er meer dan twee keer zoveel mensen in eigen land ontheemd als het aantal dat was gedwongen hun land te ontvluchten. Het aantal is het hoogste dat ooit is geregistreerd, maar ligt in de lijn van de gestage stijging in het afgelopen decennium. In een jaar dat het warmste was dat ooit is gemeten (NASA, 2021), waren 5 miljoen meer mensen ontheemd dan in 2019.

Om de omvang van de situatie aan te tonen, registreert het Noorse centrum twee zaken: de stand van het totale aantal ontheemden tot eind 2020, maar ook het aantal verhuizingen, of ‘verplaatsingen’, die alleen al in 2020 plaatsvonden. Als een vrouw bijvoorbeeld haar huis moest verlaten vanwege een overstroming, en vervolgens haar ontheemdenkamp werd verwoest door bosbranden, telde dit als twee verplaatsingen – ook al gaat het slechts om één persoon.

Onderschatting
Als we eerst kijken naar het totale aantal van 55 miljoen binnenlandse ontheemden, blijkt uit het rapport dat tot eind vorig jaar ongeveer 48 miljoen mensen uit hun huizen zijn verdreven als gevolg van conflicten en geweld. 7 miljoen mensen zijn ontheemd geraakt door rampen. Volgens het IDMC is dit laatste cijfer waarschijnlijk een aanzienlijke onderschatting als gevolg van onvolledige gegevens.

Ongeveer 20 miljoen binnenlandse ontheemden betrof kinderen onder de 15 jaar. 2,6 miljoen ontheemden waren ouder dan 65 jaar. De meesten van hen wonen in lage- en midden-inkomenslanden.

Nieuwe en secundaire ontheemding
“Elk jaar worden miljoenen mensen gedwongen hun huis te ontvluchten als gevolg van conflicten en geweld. Rampen en de gevolgen van de klimaatverandering leiden regelmatig tot nieuwe en secundaire ontheemding. Daardoor wordt de veiligheid en het welzijn van mensen ondermijnd”, aldus het IDMC-rapport. “Wereldwijd neemt de omvang van de ontheemding toe. Het grootste deel daarvan vindt plaats binnen de grenzen van landen.”

De landen met de meeste door rampen veroorzaakte binnenlandse ontheemden waren Afghanistan (1,1 miljoen ontheemden), India (929.000 ontheemden) en Pakistan (806.000 ontheemden). De landen met het grootste aantal ontheemden als gevolg van conflicten en geweld waren Syrië (6,6 miljoen ontheemden), de Democratische Republiek Congo (5,3 miljoen ontheemden) en Colombia (4,9 miljoen ontheemden).

Verplaatsingen
Wat betreft het aantal verplaatsingen van mensen alleen al in 2020 (als zij ten minste één keer ontheemd zijn geraakt), werd volgens het rapport het hoogste jaarlijkse cijfer in tien jaar opgetekend: namelijk meer dan 40 miljoen nieuwe ontheemden.

Daarvan waren er volgens het rapport 30 miljoen het gevolg van overstromingen, stormen en bosbranden. Oost-Azië en de regio van de Stille Oceaan waren vorig jaar goed voor 30,3% van de nieuwe ontheemden. Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara vormden de op een na zwaarst getroffen regio, goed voor 27,4%.

[…]

Geplaatst in Bestaanszekerheid, Klimaatrechtvaardigheid en getagd met , , , .