Wereldwijd burgerpanel over klimaatcrisis

Wereldwijd burgerpanel wil oplossingen voor klimaatcrisis aandragen en zo besluitvorming beïnvloeden tijdens de VN-klimaatconferentie in Glasgow (COP26, uitgesteld tot november 2021).

 

bron: The Guardian, 10 december 2020

Middels dit Global Assembly-initiatief kunnen burgers wereldwijd met elkaar overleggen over mogelijke oplossingen voor de klimaatcrisis en vervolgens input leveren aan beleidsmakers voor de COP26 klimaatconferentie in Glasgow. Het project bouwt voort op soortgelijke initiatieven in o.a. Ierland, Frankrijk en Canada. Daar gaven burgerraden al waardevolle input aan politici middels ambitieuze voorstellen bij controversiële kwesties.

“Jongeren zijn niet alleen meer dan bezorgd over de stijgende temperaturen en de achteruitgang van ecosystemen, maar ook over het onvermogen van politici om deze kwesties op te lossen: politici doen niet anders dan volstrekt achterhaalde oplossingen bedenken, waarvan we al weten dat ze geen zoden aan de dijk zetten” aldus Susan Nakyung Lee, een negentienjarige studente die bij het project betrokken is.

Werving
Het plan is om een virtueel burgerpanel te organiseren met 1.000 deelnemers van over de hele wereld die door middel van loting worden geselecteerd. Het zal in de lente of zomer van start gaan, zodat er een aantal maanden de tijd is om met voorstellen te komen in de aanloop naar de internationale klimaatconferentie COP26 die in november gehouden zal worden.
Samen met andere organisaties wereldwijd worden momenteel lokale evenementen georganiseerd, zodat deelnemers breed geworven kunnen worden en er een duurzaam platform ontstaat waar gesproken kan worden over oplossingen voor de opwarming van de aarde.

De acteur Mark Rylance, winnaar van een Oscar, verzorgde de voice-over van een crowdfunding film, en de organisatoren hebben beroemdheden, waaronder rappers uit Senegal en Britse rock stars, aangetrokken om bekendheid aan het project te geven.

Tegenwicht
Voorstanders stellen dat burgerraden een tegenwicht kunnen bieden aan  partijdigheid, polarisatie en misinformatie op social media door burgers in een apolitieke context bij elkaar te brengen. Deelnemers kunnen gebruik maken van de input van experts.

Hoewel het burgerpanel geen beleid kan afdwingen, hopen voorstanders dat de aanbevelingen genoeg moreel gezag hebben om serieus te worden genomen door beleidsmakers en zo de besluitvorming kunnen beïnvloeden.

“Dit wereldwijde burgerpanel  is het meest ambitieuze initiatief ooit en zal leiden tot meer verbinding, niet alleen tussen burgers van over de hele wereld, maar ook tussen burgers en politici,” aldus Nigel Topping, de klimaatman van de Britse regering die tevens verantwoordelijk is voor de organisatie van de COP26-top.

De organisatoren zijn een crowdfunding-campagne begonnen waarin beroemdheden hun steun uitspreken.

https://www.theguardian.com/environment/2020/dec/10/cop26-global-citizens-assembly-planned-to-address-climate-crisis

Geplaatst in Oplossingen en getagd met , , , , .