Wereldwijde vraag naar olie zal eind 2022 weer terug zijn op oude niveau

De OPEC en haar bondgenoten zullen onder druk komen te staan om meer fossiele brandstoffen op te pompen naarmate economieën herstellen, aldus het IEA.

bron: The Guardian, 11 juni 2021

De wereldwijde vraag naar olie zal eind 2022 weer aantrekken tot het niveau van vóór de pandemie, aangezien de herstellende economieën de olieproducerende landen ertoe nopen meer fossiele brandstoffen op te pompen. Dat stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Snelle stijging
De leden van de Organisatie van olie-exporterende Landen (OPEC) en hun bondgenoten (waaronder Rusland), gezamenlijk bekend als OPEC+, zullen de kranen moeten openzetten om de wereldoliemarkten voldoende te kunnen bevoorraden, aldus de mondiale energiewaakhond in zijn maandelijkse olierapport.

Verwacht wordt dat de vraag naar olie dit jaar met 5,4 miljoen vaten per dag zal toenemen, één van de snelste stijgingen ooit, en met nog eens 3,1 miljoen in 2022. Daardoor zal het verbruik van ruwe olie eind volgend jaar voor het eerst boven de 100 miljoen vaten uitkomen, aldus het IEA.

Recorddaling
Dit volgt op een recorddaling in 2020, toen corona overal ter wereld de kop opstak, fabrieken tijdelijk moesten sluiten, de handel moest worden stilgelegd en het internationale reisverkeer tot stilstand kwam. Daardoor daalde de vraag met 9 miljoen vaten per dag.

De prognose van de waakhond dat de vraag naar ruwe olie zal toenemen, dreigt diegenen teleur te stellen die hadden gehoopt dat het mondiale olieverbruik in 2019, vóór de pandemie, zijn piek zou hebben bereikt. Het onderstreept de enorme inspanning die nodig is om op schema te geraken om het doel van de energiesector te bereiken, namelijk een CO2-emissie van nul in 2050. Dat wordt als cruciaal gezien in de strijd tegen de klimaatcrisis.

Groen herstel
Het IEA had een jaar geleden gewaarschuwd dat de dagelijkse vraag naar olie wereldwijd in 2021 sneller zou kunnen stijgen dan ooit tevoren, tenzij er meer groene herstelmaatregelen worden genomen om het verbruik te temperen.

Verwacht wordt dat de uitrol van vaccins een rol zal spelen bij de stijging van het olieverbruik. Het IEA waarschuwt dat het einde van de pandemie in de geavanceerde economieën weliswaar in zicht is, maar dat een trage verspreiding van vaccins het herstel in niet-OESO-landen nog steeds in gevaar zou kunnen brengen.

Reisbeperkingen
Het IEA voorspelt dat het herstel na de pandemie ongelijk zal verlopen in de verschillende regio’s van de wereld, en dat de opleving van de vraag naar olie zal verschillen naar gelang sector en product.

De vraag naar paraffine en vliegtuigbrandstof zal het sterkst stijgen, met 1,5 miljoen vaten per dag op jaarbasis, naarmate het luchtverkeer na de pandemie weer langzaam op gang komt. Het IEA verwacht echter dat de luchtvaartsector het langzaamst volledig zal herstellen, aangezien de reisbeperkingen naar verwachting nog enige tijd van kracht zullen blijven.

Thuiswerken
Het IEA voorspelt kleinere sprongen in de vraag naar benzine en diesel nu de mensen weer meer gaan autorijden, maar voorspelt dat deze onder het niveau van vóór de pandemie zal blijven. Dat is het gevolg van een permanente overschakeling op meer thuiswerken en de toenemende verkoop van elektrische voertuigen en efficiëntere auto’s.

Het IEA verwacht geen problemen voor de olieproducenten om aan de stijgende vraag te voldoen, maar voegt eraan toe dat de timing van een eventuele opheffing van de sancties tegen Iraanse olie belangrijk is.

[…]

Geplaatst in Grondstoffen en energie en getagd met , , , , .