Een retourvlucht van het VK naar New York kan de wereldeconomie op lange termijn meer dan 3.000 dollar kosten door de gevolgen van de klimaatcrisis. Dat blijkt uit een nieuw rapport. De economische kosten van de klimaatcrisis hebben deze eeuw 37% van het mondiale BBP gekost, aldus de onderzoekers.
bron: The Guardian, 6 september 2021
Onderzoekers hebben de economische kosten van de klimaatcrisis onderzocht en hebben ontdekt dat die het mondiale BBP deze eeuw met ongeveer 37% zouden doen dalen. Dat is meer dan twee keer de daling die tijdens de Depressie plaatsvond.
Voor elke ton CO2 die wordt uitgestoten, zou de wereldeconomie tegen het einde van de eeuw 3.000 dollar slechter af zijn, zo schatten zij.
Het onderzoek, gepubliceerd in Environmental Research Letters, werd uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Cambridge, het University College London en het Imperial College London, in samenwerking met internationale partners uit Zwitserland, Duitsland, de VS en Oostenrijk.
De meeste eerdere schattingen gingen er tot nu toe van uit dat branden, overstromingen, droogtes en andere gevolgen van de klimaatcrisis geen invloed hadden op de economische groei, aldus de auteurs. Maar er is ‘toenemend bewijs van het tegendeel’.
“Klimaatverandering maakt schadelijke gebeurtenissen zoals de recente hittegolf in Noord-Amerika en de overstromingen in Europa veel waarschijnlijker,” aldus Chris Brierley van het University College London. “Als we er niet langer van uitgaan dat economieën zich binnen enkele maanden van dergelijke gebeurtenissen herstellen, lijken de kosten van de opwarming veel hoger dan doorgaans wordt beweerd.”
“We moeten nog steeds veel beter begrijpen hoe het klimaat de economische groei beïnvloedt, maar zelfs als we uitgaan van kleine langetermijneffecten, wordt het steeds urgenter om de uitstoot te beperken.”
De economische impact zou afhangen van wat landen bereid zijn te doen om de klimaatcrisis te bestrijden door de uitstoot te verminderen, aldus Jarmo Kikstra van het International Institute for Applied Systems Analysis en het Imperial College London.
James Rising van de Universiteit van Delaware en de London School of Economics and Political Science: “Hoe meer we weten over de risico’s van klimaatverandering, hoe dringender actie wordt. Elk jaar zien we meer natuurrampen die verband houden met klimaatverandering. En de situatie zal blijven verslechteren totdat we wereldwijd een uitstoot van netto nul kunnen bereiken.”
“Een van de grote stappen voorwaarts in dit werk is om de risico’s van natuurrampen (of ‘klimaatvariabiliteit’) in kostenramingen op te gaan nemen in plaats van alleen de gemiddelde veranderingen in temperatuur.”
“Hoewel klimaatvariabiliteit de beste langetermijnschatting van de gevolgen van klimaatverandering niet heel veel verandert, worden de gevaren er groter door. En die gebeurtenissen kunnen langdurige gevolgen hebben.”