China moet 600 kolencentrales sluiten om klimaatdoelen te halen

China moet in de komende tien jaar bijna 600 van zijn kolengestookte elektriciteitscentrales sluiten en vervangen door hernieuwbare energiebronnen. Alleen zo kan het zijn doelstelling halen om tegen 2060 een uitstoot van netto-nul broeikasgassen te bereiken. Dat blijkt uit een onlangs verschenen rapport.

bron: The Guardian, 15 april 2021

Maar het vervangen van de 364 GW aan steenkoolproductie door hernieuwbare energie zou in die periode een nettobesparing van USD 1,6 biljoen opleveren, aangezien zonne- en windenergie nu veel goedkoper zijn dan steenkool. Dat stelt het analysebedrijf TransitionZero.

Emissieneutraal
Het steenkoolverbruik van China, de grootste uitstoter ter wereld, baart wereldwijd zorgen. Het land heeft plannen voor nieuwe kolengestookte elektriciteitscentrales versneld in een poging om de economische groei te stimuleren na de recessie als gevolg van de coronapandemie.

Afgelopen september verraste de president van het land, Xi Jinping, de wereld met zijn belofte dat China tegen 2060 een uitstoot van netto-nul zou bereiken. De uitstoot zou vóór 2030 zijn hoogtepunt moeten hebben bereikt.

Als China faalt, faalt de wereld
Klimaatdeskundigen juichen de langetermijndoelstelling weliswaar toe, maar vrezen dat een toename van de uitstoot in de komende tien jaar het mondiale koolstofbudget onderuit zal halen.

Matthew Gray, de mededirecteur van TransitionZero: “Als China faalt op het gebied van steenkool, zal de hele wereld falen bij het indammen van levensbedreigende klimaatverandering. Maar misschien dat de sterren nu gunstig staan om China’s verslaving aan steenkool te doorbreken.”

Economische kans
Het inzicht dat China zowel op korte als op langere termijn geld zou kunnen besparen door steenkool te vervangen door hernieuwbare energiebronnen, biedt een beetje hoop dat het land in de komende jaren resoluut zou kunnen afstappen van steenkool.

Al Gore, die een voorwoord schreef voor de analyse van TransitionZero: “Dit laat zien dat China niet alleen zijn klimaatdoelstellingen kan halen, maar dat het land en zijn leiders deze ook snel kunnen versnellen. De economische kans die een overgang van steenkool naar schone energie biedt, laat zien dat klimaatactie en economische groei hand in hand kunnen gaan.”

Steenkoolverbruik neemt juist toe
China bereidt zich voor op de indiening van een nieuw klimaatplan middels nationaal vastgestelde klimaatdoelstellingen (Nationally Determined Contributions of NDC’s). Dergelijke plannen zijn een vereiste voor alle landen in het kader van het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015. NDC’s zullen het belangrijkste onderdeel vormen van COP26, de cruciale klimaattop die in november in Glasgow plaatsvindt.

António Guterres, de secretaris-generaal van de VN, heeft er bij China op aangedrongen om snel af te stappen van steenkool. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft echter gewaarschuwd dat het steenkoolverbruik in China na de schok van Covid-19 sterk aan het opveren is.

Diep verankerd
Gray denkt dat het politiek gezien nog steeds moeilijk zal zijn om van steenkool af te stappen omdat die brandstof diep verankerd is in China’s economie en maatschappij. Enorme hoeveelheden infrastructuur zijn momenteel afhankelijk van steenkool, van de spoorwegen die steenkool van de mijnen door het hele land vervoeren tot de vele staal- en cementfabrieken.

In het nieuwe rapport wordt niet gedetailleerd ingegaan op de werkgelegenheid, maar Gray denkt dat een overgang van steenkool naar schone energie in China waarschijnlijk evenveel, zo niet meer banen zal opleveren als er in de traditionele steenkoolindustrie verloren zijn gegaan. De overgang naar netto nul zal veel banen opleveren, aldus Gray.

Gezondheidsvoordelen
Het verminderen van de afhankelijkheid van steenkool zou ook veel gezondheidsvoordelen opleveren, bijvoorbeeld door het terugdringen van de luchtvervuiling. Ook zou het de dreigende watertekorten in belangrijke Chinese regio’s enigszins helpen verminderen, denkt Gray. Kolengestookte elektriciteitscentrales vergen enorme hoeveelheden water, en dat in regio’s die steeds meer te kampen hebben met watertekorten.

https://www.theguardian.com/world/2021/apr/15/china-must-shut-600-coal-fired-plants-to-hit-climate-target

Geplaatst in Grondstoffen en energie en getagd met , , , , , , , , .