China’s klimaatdoelstellingen in gevaar door enorme bitcoin-industrie

China is goed voor bijna 80% van de wereldwijde handel in cryptocurrency’s. Maar de energie die daarvoor nodig is, kan de belofte van China om de CO2-uitstoot tegen 2030 te beperken, in gevaar brengen. Dat blijkt uit een studie in het tijdschrift Nature.

bron: The Guardian, 7 april 2021

Bitcoin en andere cryptocurrency’s maken gebruik van zgn. blockchain-technologie. Dat is een gedeelde databank van transacties met gegevens die moeten worden bevestigd en versleuteld. Het netwerk wordt beveiligd door individuen (‘miners’) die krachtige computers gebruiken om transacties te verifiëren. Daarbij worden ze beloond met bitcoins. Deze computers verbruiken enorme hoeveelheden elektriciteit.

Volgens de studie maakt ongeveer 40% van de bitcoin-mijnen in China gebruik van elektriciteit die met behulp van steenkool is opgewekt. De rest gebruikt hernieuwbare energiebronnen. De kolencentrales zijn echter zo groot dat ze de klimaatdoelstellingen van Beijing (om de CO2-uitstoot vóór 2030 te laten pieken en tegen 2060 CO2-neutraal te zijn) zouden kunnen ondermijnen, zo waarschuwt de studie.

CO2-emissies
Uit de studie in Nature blijkt dat bitcoin-mijnen in China zonder maatregelen tegen 2024 130,5 miljoen ton CO2-emissies zullen genereren Dat is bijna evenveel als de jaarlijkse broeikasgasemissies van Italië of het olierijke Saoedi-Arabië.

Chinese bedrijven met toegang tot goedkope elektriciteit en hardware verwerkten sinds april vorig jaar 78,89% van de wereldwijde blockchain-bewerkingen voor bitcoin, aldus de studie. Dit omvat het creëren van nieuwe munten en het bijhouden van cryptocurrency-transacties.

Bedreiging
Volgens co-auteur Wang Shouyang van de Chinese Academie van Wetenschappen kan de intensieve blockchain-industrie voor bitcoin in China snel uitgroeien tot een bedreiging voor de inspanningen om emissies te reduceren.

Wang vindt dat de Chinese overheid zich moet richten op het verbeteren van het elektriciteitsnet om een stabiele energietoevoer uit hernieuwbare bronnen te garanderen. De energieprijzen in regio’s die inzetten op hernieuwbare energie, zijn inmiddels lager dan de prijzen in steenkoolregio’s. Wang denkt dat bitcoin-miners dan meer prikkels zouden hebben om naar regio’s met hernieuwbare energie te verhuizen.

Elektriciteitsverbruik
Dit jaar zal de cryptomijnindustrie naar verwachting 0,6% van de totale elektriciteitsproductie van de wereld verbruiken. Dat is meer dan het jaarlijkse verbruik van Noorwegen, volgens de Bitcoin Electricity Consumption Index van de Universiteit van Cambridge.

De prijs van een bitcoin is het afgelopen jaar vervijfvoudigd. In maart bereikte die een recordhoogte van meer dan USD 61.000. Op moment van schrijven zweeft die net onder de grens van USD 60.000. Gezien de potentiële winsten denkt Wang dat het opleggen van CO2-heffingen niet genoeg is om bitcoin-miners af te schrikken.

Witwassen
In 2019 verbood China de handel in cryptocurrency’s om het witwassen van geld tegen te gaan, maar het minen ervan is wel toegestaan. Nu ze worstelen om hun uitstoot te beteugelen, proberen kolenrijke regio’s om van bitcoin-miners af te komen. Vorige maand kondigde Binnen-Mongolië plannen aan om eind april een einde te maken aan de energieverslindende praktijk van het minen van cryptocurrency’s. Dat gebeurde nadat de regio er niet in was geslaagd de jaarlijkse doelstellingen voor energieverbruik te halen.

De regio is goed voor 8% van de rekenkracht die nodig is om de wereldwijde blockchain (de reeks online-lijsten waarin bitcoin-transacties worden geregistreerd) te laten werken. Dat is meer dan de hoeveelheid rekenkracht die in de VS aan blockchain wordt besteed.

Bitmain is een van de grootste spelers bij het minen van cryptocurrency’s ter wereld. Het aan de Nasdaq genoteerd bedrijf zegt dat het zijn activiteiten in Binnen-Mongolië aan het verplaatsen is naar gebieden met meer waterkracht, zoals Yunnan.

https://www.theguardian.com/technology/2021/apr/07/china-bitcoin-mining-climate-targets-nature-study

Geplaatst in Grondstoffen en energie en getagd met , , , , , , , , , , , .