Opwarming van oceanen leidt tot stijging van de zeespiegel en extremere weersomstandigheden als orkanen.
uit: The Guardian, 14 oktober 2020
Zelfs het water op de bodem van de oceaan, pikkedonker en ijzig koud, warmt langzaam op. Tien jaar lang elk uur meten heeft dat aangetoond. Tussen 2009 en 2019 is het water van de Atlantische Oceaan ter hoogte van Uruguay op diepten tussen 1.360 en 4.757 m warmer geworden: 0,02 tot 0,04 °C.
Gevolgen voor de lange termijn
Christopher Meinen van de US National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) die het onderzoek leidde en erover publiceerde, benadrukt dat het om een gigantische hoeveelheid warmte gaat vanwege de omvang van de diepzee. Tot nog toe waren alleen incidentele gegevens beschikbaar, met intervallen van 10 jaar.
Modellen voorspellen dat klimaatvervuiling tegen het einde van deze eeuw dieper door zal dringen in de oceaan en daar het leven zal bedreigen.
Ongeveer 90 % van alle warmte die de planeet opneemt, komt in de oceanen terecht. Ook al verloopt de opwarming daarvan heel langzaam, het water zwelt en dat leidt tot zeespiegelstijging. En er komen meer en heftiger orkanen. Tegenover de schijnbaar geringe stijging van 0,02 tot 0,04 °C in de diepzee warmen de oppervlaktes van land en oceaan veel sneller op. In 2009 vond de NOAA een stijging van 0,56 °C ten opzichte van de langjarig gemiddelden; in 2019 was dat 0,95 °C.
Menselijk handelen
Meinen sprak namens zichzelf en niet namens de NOAA toen hij stelde dat de bevindingen overeenkomen met het bredere gegeven van klimaatverandering door menselijk ingrijpen. Omdat er aanzienlijk minder onderzoek is gedaan naar de diepzee dan naar de atmosfeer, zijn meer gegevens nodig om echte conclusies te kunnen trekken. Maar hij had niet verwacht dat de verschillen op die diepte zo groot zouden zijn. ‘Er zijn processen gaande die voor snelle veranderingen zorgen, maar we weten er nog te weinig van.’
De onderzoeksgegevens zijn op een bijzondere manier naar boven gekomen. Meinen en zijn team ontdekten dat de drukmeter die de University of Rhode Island al jaren gebruikt bij onderzoek naar stromingen in de oceaan, ook een temperatuursensor bevat. Ze hopen nu dat andere onderzoekers die vergelijkbare apparatuur hebben gebruikt, hun gegevens napluizen op niet verwerkte temperatuurmetingen. Wanneer de oceanen en de diepzee beter worden gemonitord, kan het weer nauwkeuriger worden voorspeld zodat bijvoorbeeld boeren de aanplant van gewassen beter kunnen plannen.