Eetpatroon van gemiddelde westerling leidt tot verlies van vier bomen per jaar

Onderzoek legt verband tussen de consumptie van voedingsmiddelen als koffie en chocolade en wereldwijde ontbossing.

bron: The Guardian, 29 maart 2021

De gemiddelde westerse consument van koffie, chocolade, rundvlees, palmolie en andere producten is verantwoordelijk voor het kappen van vier bomen per jaar, zo heeft onderzoek berekend.  Een groot deel daarvan staat in tropische bossen die rijk zijn aan wilde dieren.

De vernietiging van bossen is een belangrijke oorzaak van zowel de klimaatcrisis als de instorting van de wildstand. Dat komt omdat natuurlijke ecosystemen worden verwoest voor landbouw. De studie is de eerste die een volledig verband legt tussen hoge-resolutiekaarten van de wereldwijde ontbossing en de grote hoeveelheid goederen die door elk land ter wereld worden ingevoerd.

Direct verband
Het onderzoek legt de directe verbanden bloot tussen consumenten en het verlies van bossen over de hele planeet. Chocoladeconsumptie in het VK en Duitsland is bijvoorbeeld een belangrijke motor van ontbossing in Ivoorkust en Ghana, zo ontdekten de onderzoekers. En de vraag naar rundvlees en soja in de VS, de Europese Unie en China resulteert in de vernietiging van bossen in Brazilië.

Koffiedrinkers in de VS, Duitsland en Italië zijn een belangrijke oorzaak van ontbossing in Centraal-Vietnam, zo blijkt uit het onderzoek. Daarnaast resulteert de vraag naar hout in China, Zuid-Korea en Japan in het verlies van bomen in Noord-Vietnam.

Voetafdruk
Als welvarend, dichtbevolkt land hebben de VS een bijzonder grote voetafdruk wat ontbossing betreft. Zij zijn de belangrijkste importeur van een grote verscheidenheid aan producten uit tropische landen, waaronder fruit en noten uit Guatemala, rubber uit Liberia en hout uit Cambodja. China draagt de grootste verantwoordelijkheid voor de ontbossing in Maleisië. Die is het gevolg van de invoer van palmolie en andere landbouwproducten.

De consumptie in de G7-landen is goed voor een gemiddeld verlies van vier bomen per jaar per inwoner, aldus het onderzoek. De VS zitten boven het gemiddelde met een verlies van vijf bomen per inwoner. In vijf G7-landen (het VK, Japan, Duitsland, Frankrijk en Italië) was meer dan 90% van hun ontbossingsvoetafdruk afkomstig uit het buitenland. De helft daarvan betreft tropische landen.

Toeleveringsketens
Dr. Nguyen Hoang, van het Research Institute for Humanity and Nature in Kyoto (Japan) die het onderzoek leidde, zegt dat de gedetailleerde kaarten kunnen helpen om gerichte actie te ondernemen om de ontbossing een halt toe te roepen.

Volgens hem kunnen beleidsmakers en bedrijven een idee krijgen van welke toeleveringsketens ontbossing veroorzaken. Als ze dat weten, kunnen ze zich op die toeleveringsketens concentreren om de specifieke problemen te identificeren en oplossingen te vinden.

Rijke landen
In het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Ecology and Evolution, zijn hoge-resolutiegegevens over bosverlies en de drijvende krachten daarachter gecombineerd met een wereldwijde database van internationale handelsrelaties tussen 15.000 industriesectoren van 2001 tot 2015. Dit stelde de onderzoekers in staat om de ontbossingsvoetafdruk van elk land te kwantificeren op basis van de consumptie van de bevolking.

Volgens de onderzoekswetenschappers is de ontbossingsvoetafdruk in rijke landen, ondanks de groeiende erkenning van de ernst van ontbossing in ontwikkelingslanden, grotendeels ongewijzigd gebleven sinds 2000. China, India en de G7-landen hebben het bosareaal in hun eigen land weliswaar uitgebreid, maar hebben ook hun ontbossingsvoetafdruk buiten hun grenzen vergroot.

https://www.theguardian.com/environment/2021/mar/29/average-westerners-eating-habits-lead-to-loss-of-four-trees-every-year

Geplaatst in Biodiversiteit en getagd met , , , , , , .