Snelle opwarming van de aarde schaadt de landbouwproductie

Onderzoek toont aan dat de stijgende temperaturen sinds de jaren ’60 als een rem werken op de opbrengst van landbouwgewassen en de veeteelt.

bron: The Guardian, 1 april 2021

De klimaatcrisis heeft nu al effect op de opbrengst van landbouwsystemen wereldwijd, zo heeft nieuw onderzoek uitgewezen. De productiviteit is veel lager dan het geval zou zijn geweest als de mens de planeet niet zo snel had opgewarmd.

Dankzij vooruitgang op het gebied van technologie, het gebruik van meststoffen en de wereldhandel heeft de voedselproductie sinds de jaren ’60 gelijke tred kunnen houden met de groei van de wereldbevolking, zij het met grote ongelijkheden. Daardoor lijden miljoenen mensen nog steeds aan ondervoeding (Voedsel- en Landbouworganisatie).

Handrem
Maar de stijgende temperaturen in deze periode hebben als een handrem gewerkt op de opbrengsten van landbouwgewassen en de veeteelt, zo blijkt uit het nieuwe onderzoek, gepubliceerd in Nature Climate Change. De productiviteit is sinds 1961 zelfs met 21% gedaald, vergeleken met de situatie zonder door de mens veroorzaakte opwarming.

Aangezien de wereldbevolking tegen 2050 tot meer dan 9 miljard mensen zal aangroeien, zal de voedselproductie volgens ramingen van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN met 70% moeten stijgen. Daarbij zal de jaarlijkse opbrengst van gewassen met bijna 1 miljard ton moeten groeien. De productie van vlees tegen die tijd zal met meer dan 200 miljoen ton per jaar moeten stijgen. Ondertussen stijgt de temperatuur wereldwijd in een tempo dat volgens wetenschappers uiterst gevaarlijk is voor de menselijke beschaving.

Impact
“De impact is nu al groter dan ik had gedacht,” aldus Ariel Ortiz-Bobea, een econoom aan de Cornell University die het onderzoek leidde. “Het was een grote verrassing voor mij. De zorg die ik heb, is dat onderzoek en ontwikkeling in de landbouw tientallen jaren nodig hebben om zich te vertalen in een hogere productiviteit. De voorspelde temperatuurstijging is zo snel dat ik niet weet of we dat gaan bijhouden.”

In het onderzoek is de productiviteit gemeten aan de hand van inputs – zoals arbeid, meststoffen en machinerie – en de output in voedsel dat dit oplevert. Daarbij is een model gebruikt om te bepalen hoe klimaatverandering deze relatie beïnvloedt.

Efficiënter
Hoewel de landbouw de afgelopen decennia over het algemeen veel efficiënter is geworden, wordt die steeds meer bedreigd door hittegolven. Dat gaat ten koste van bepaalde gewassen en de boeren die het land bewerken. Extreme weersomstandigheden en droogte kunnen ook van invloed zijn op de productie van een landbouwbedrijf. Dat geldt met name voor kleinere bedrijven in armere landen.

In 2019 analyseerden wetenschappers de top-10 van gewassen die wereldwijd het grootste deel van onze voedselcalorieën leveren. Ze ontdekten dat klimaatverandering de wereldwijde productie van basisvoedingsmiddelen zoals rijst en tarwe vermindert. Ook hier hebben minder welvarende landen het zwaarst te lijden onder deze situatie.

Intensivering
De intensivering van de landbouw om de productie op te voeren heeft op zich al grote milieuschade veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan de ontbossing van weidegrond, het verlies van waardevolle bovengrond, vervuiling door pesticiden en het vrijkomen van grote hoeveelheden broeikasgassen die bijdragen aan de opwarming van de aarde.

“Uiteindelijk willen we de productiviteit verhogen in een veranderend klimaat. Maar een slechte manier om dat te doen, is door inputs zoals land en water te verhogen,” aldus Ortiz-Bobea. “Als we productiever zouden zijn, zouden we meer kunnen produceren met een kleinere ecologische voetafdruk.”

https://www.theguardian.com/environment/2021/apr/01/climate-crisis-global-heating-food-farming-agriculturecrisis-global-heating-food-farming-agriculture

Geplaatst in Bestaanszekerheid, Klimaatverandering en getagd met , , , , , , , , .