Energiebeleid van vier G20-landen dreigt klimaatambities te dwarsbomen

De plannen van vier G20-landen vormen een bedreiging voor de wereldwijde klimaatambities, zo waarschuwen wetenschappers. Het ‘rampzalige’ energiebeleid van China, Rusland, Brazilië en Australië kan leiden tot een temperatuurstijging van 5 °C als het door de rest van de wereld wordt overgenomen.

bron: The Guardian, 25 juli 2021

Een belangrijke groep van leidende G20-landen heeft zich vastgelegd op klimaatdoelstellingen die zouden leiden tot een rampzalige opwarming van de Aarde. Wetenschappers waarschuwen dat China, Rusland, Brazilië en Australië allemaal een energiebeleid voeren dat gepaard gaat met een stijging van de atmosfeertemperatuur met 5 °C. Dat is een opwarmingssprong die in grote delen van de planeet tot verwoesting zal leiden.

De analyse is uitgevoerd door Paris Equity Check, een groep onafhankelijke maar door collega’s gecontroleerde wetenschappers. De resultaten geven aanleiding tot ernstige bezorgdheid over de vooruitzichten om belangrijke klimaatakkoorden te bereiken op de COP26-klimaattop in Glasgow over drie maanden. Die conferentie wordt beschouwd als een van de belangrijkste klimaattoppen ooit. In Glasgow zullen wereldleiders trachten een beleid uit te stippelen om de opwarming van de Aarde tot 1,5 °C te beperken. De bedoeling is om overeenstemming te bereiken over een wereldwijd beleid om de netto-uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 te beëindigen.

De EU en het Verenigd Koninkrijk hebben emissietoezeggingen gedaan die de wereld dicht bij deze aspiraties kunnen brengen. China, Rusland, Brazilië en Australië blijven echter afhankelijk van het verdergaan met het verbranden van fossiele brandstoffen. Hun plannen zouden leiden tot temperatuurstijgingen van 5 °C als de rest van de wereld hun voorbeeld volgt. Deze dramatische discrepantie onthult een diepe verdeeldheid over het energie- en milieubeleid van ’s werelds rijkste naties.

“Zonder meer ambitie van China, Brazilië, Rusland en Australië zal COP26 er niet in slagen de toekomst te bieden die onze planeet nodig heeft,” waarschuwt Tanya Steele, algemeen directeur van WWF UK.

De G20-landen zijn samen verantwoordelijk voor 85% van alle CO2-emissies wereldwijd. Het grote verschil tussen hun klimaatplannen werd vorige week in Napels onderstreept. Een vergadering van de ministers van energie en milieu van de lidstaten eindigde toen met het gegeven dat de groep het niet eens kon worden over een pakket toezeggingen om de klimaatverandering aan te pakken. “De G20 slaagt er niet in te leveren,” aldus het online activistennetwerk Avaaz.

De bijeenkomst van de G20 werd gezien als een uiterst belangrijke etappe in de aanloop naar COP26. Het falen om een gemeenschappelijke basis te vinden onderstreept de cruciale verschillen die de landen in de groep verdelen. Het geeft aan dat het niet gemakkelijk zal worden om een betekenisvol akkoord te bereiken in Schotland.

Deze zorg wordt gedeeld door Yann Robiou du Pont, de hoofdonderzoeker van de Paris Equity Tracker-analyse: “Het onderzoek onderstreept wat velen van ons vrezen: dat de grote economieën gewoon niet genoeg doen om de klimaatcrisis aan te pakken. In veel gevallen zetten de G20-landen ons op koers voor een wereld met meer hittegolven, meer overstromingen en extremer weer.”

In een wereld die 5 °C warmer zou zijn dan vóór de Industriële Revolutie (toen de verbranding van fossiele brandstoffen serieus begon), zou een kwart van de wereldbevolking minstens één maand per jaar met extreme droogte te kampen hebben; regenwouden zouden verdwijnen; en smeltende ijskappen zouden tot gevaarlijke zeespiegelstijgingen leiden.

[Lees het volledige artikel.]

Geplaatst in Grondstoffen en energie en getagd met , , , , , , , , , .